07 sept. 2020 | 09:59

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania

Știri generale
Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania
Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania

Viscri este în patrimoniul mondial UNESCO și este una dintre proprietățile prințului Charles. Zona a fost restaurată păstrând, în același timp , particularitățile sale tradiționale săsești transilvane Satul Viscri rămâne unic din punct de vedere cultural, parând că revoluția industrială și comunismul au trecut pe lângă el.

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră

În satul ardelean Viscri locuiesc 450 de persoane, dar în ultimele luni a fost depășit de numărul de turiști și de mașinile lor.

Prințul Charles s-a îndrăgostit de frumusețea istorică a zonei în urmă cu mai bine de două decenii.

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania

De ani de zile, el ajută la dezvoltarea schemelor de conservare a arhitecturii patrimoniului.

A creat și o fundație locală pentru a-i ajuta pe localnici. Charles spune despre acest loc că este „mod de viață neschimbat de sute de ani”. El a lăudat peisajul și biodiversitatea create de „gestionarea și relația omului cu natura”.

În fiecare weekend, în ultimii ani, un flux constant de mașini intră în Viscri. Există o urmă de zgomot și praf, în timp ce traficul începe să inunde drumurile neasfalate ale satului.

„Mașinile trec de dimineața devreme până seara târziu”, spune Martin Lascu, care locuiește în Viscri de când s-a născut în 1945.

Pe măsură ce popularitatea satului Viscri a crescut, a devenit șp un hotspot pentru casele de vacanță pentru străinii cosmopoliti și românii bogați. Este, de asemenea, o destinație de dorit pentru antreprenorii din București, care deschid aici pensiuni și restaurante.

Ca urmare, prețurile locuințelor au crescut dramatic. O casă care ar fi costat 20.000 euro în 2010 ar putea fi acum vândută cu peste 80.000 euro. Localnicii care au crescut în zonă se vor lupta pentru a cumpăra o casă, iar proprietatea străină ar putea avea nevoie de reglementare.

Dar dacă există o problemă, aceasta este cea a turiștilor și mașinile lor care perturbă viața satului.

Ce au început să facă turiștii în Transilvania

Grupuri constante de turiști se adună în fața casei albastre a prințului pentru a face fotografii. Este o fermă saxonă tradițională simplă, ca oricare alta.

Casa prințului se distinge prin caracteristici precum porți largi din lemn și țiglă de lut. O parte a casei datează din secolul al XVIII-lea. În ultimii ani, popularitatea satului a crescut semnificativ, la fel și numărul turiștilor.

Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete de admitere la  biserică luterană fortificată din secolul al XII-lea. Numărul a crescut vertiginos în comparație cu anul 2015, când au fost 15.000 de turiști, și 5.000 în 2005.

Anul acesta, restricțiile Covid-19 privind călătoriile în străinătate au determinat o creștere a turismului intern și, odată cu acesta, și numărul mașinilor apărute în sat.

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania

Viscri, satul iubit de Prințul Charles, are o problemă majoră. Ce au început să facă turiștii în Transilvania (FOTO: Viscri)

În 2015 Prințul Charles a lansat Fundația Prince of Wales România. Fundația se concentrează pe conservarea arhitecturii patrimoniului din localitate. În același timp ajută și la susținerea micilor fermieri și contribuția la dezvoltarea afacerilor durabile. Se oferă instruire și educație, în ceea ce prințul a denumit „o parte extraordinară a lumii”.

Acest fenomen recent a ridicat problema dacă turismul durabil este într-adevăr realizabil în satele vechi din Transilvania. Unii se întreabă, de asemenea, până unde ajung cu adevărat beneficiile turismului.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro