Viorel Hrebenciuc și fiul lui, condamnați la închisoare. Câți ani au primit în dosarul retrocedărilor de păduri

Viorel Hrebenciuc și fiul lui, condamnați la închisoare. Câți ani au primit în dosarul retrocedărilor de păduri
Viorel Hrebenciuc și fiul lui, condamnați la închisoare.. Inquam Photos/Octav Ganea

Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, foști deputați, au fost condamnați de Curtea de Apel Brașov la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, cumpărare de influență, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva.

Viorel Hrebenciuc și fiul lui, condamnați la închisoare

Și fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

Pedepsele aplicate de Curtea de Apel Brașov sunt Apel Brașov sunt identice cu cele date în 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție. Apoi, la apel, un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a anulat acele condamnări și a decis că dosarul să se rejudece de la zero Brașov.

Atunci, Instanța supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, dar Secția specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituțională Gheorghe Stan, a hotărât să nu mai atace decizia cu apel.

Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Brașov: Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soție a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov) – 2 ani de închisoare cu suspendare. Adam Crăciunescu, fostul director general al Romsilva, a fost achitat.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanță în luna ianuarie a anului 2015

Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel. Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanță în luna ianuarie a anului 2015, iar Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam, și-au recunoscut vinovăția, cerând să fie judecați prin procedura simplificată.

Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. De menționat este că prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor, spunând că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure, iar în schimbul intervenției, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adițional, pe numele fiului său.

Procurorii au spus că că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte și Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață mare de teren forestier și de teren agricol, care este situată pe raza județului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI