Vinetele au gândaci de Colorado? Ce tratament trebuie să le aplici de urgență

Vinetele au gândaci de Colorado? Ce tratament trebuie să le aplici de urgență
Cum să scapi de gândacii de Colorado care sunt pe vinetele tale?

Majoritatea oamenilor adoră vinetele, iar gospodinele le folosesc mai ales atunci când pregătesc proviziile pentru cămară pentru sezoanele reci. Cu siguranță și tu te-ai lovit de problema gândacilor când a venit vorba de această legumă. Trebuie să știi și care sunt primele semne ale unui atac în privința recoltei tale. Din fericire, gândacii de Colorado sunt destul de ușor de identificat pentru că se hrănesc mai ales cu frunzele plantei, dar și cu fructele de vinete. Dăunătorii sunt periculoși pentru grădina ta. Iată ce trebuie să faci să scapi de ei!

Tratament pentru vinete: cum să scapi de gândacii de Colorado?

Gândacii de Colorado sunt un mare pericol pentru recolta ta de vinete. Apariția lor îți poate strica toate planurile. Românii adoră în special să consume vinete când vine vorba de produse tradiționale pe care să le pună în cămară peste iarnă. Gospodinele pregătesc mai ales tocană de legume și zacuscă.

Dacă te bucuri de o grădină mare și îți permiți să te folosești de propriile legume, ai grijă la micile detalii. Gândacii sunt ușor de identificat pentru că atacă frunzele și fructele. Pentru a scăpa de această problemă poți să aplici un tratament simplu din aceste produse: Laser 240 SC, Karate Zeon, Decis 25 WG, Kaiso Sorbie 5 EG, Mospilan 20 SG, Coragen 20 SC, Mavrik 2K, Alverde, Deltasap 2.5 EC sau Benevia.

Trebuie să alternezi produsele în cauză pentru a nu crește rezistența dăunătorilor la substanțele pe care le conțin. Mai mult decât atât, urmărește exact cantitățile recomandate de producător pentru a te asigura că aplici în mod corect tratamentele.

Ce mai poți face?

Gândacul de Colorado este originar din America de Nord, ulterior răspândindu-se pe alte continente. Acum, dăunătorul este larg răspândit în majoritatea țărilor din Europa și America de Nord, dar și în unele țări din America de Sus și Africa de Nord. Gândacul are două generații pe an.

Apariția adulților are loc primăvara la mijlocul lunii aprilie. O parte din adulți hibernează în sol până în primăvara anului viitor. După o săptămână de la ieșirea lor se începe depunerea de ouă. Larvele de gândac de Colorado apar în a doua jumătate a lunii mai cu o evoluție de 15-30 de zile.

Colectarea lor fără chimicale se poate face și prin colectarea adulților până la depunerea de ouă. Există aparate de aspirat adulții și larvele. În doar o oră poți să cureți un hectar întreg cu o eficiență de 95% pentru adulți și 85% pentru larve.

Urmăriți Playtech.ro și pe