Gândacul de Colorado este cunoscut în toată lumea după coloritul său, dar în special după ravagiile pe care le poate face în plantațiile de cartofi. El poate ataca și plantele de roșii, vinete sau mătrăgună. Metoda de combatere a acestui parazit care a fost testată și a dat rezultate.
Gândacii de Colorado sunt activi mai ales în zilele călduroase. Atunci când lăstarii sunt destul de mari, insectele dau semne că au apărut deja, astfel că trebuie trecut la verificarea culturilor. Înainte de a apela la substanțele chimice, la insecticidele clasice, o soluție pentru această problemă este și infuzia de pătrunjel. Ea se folosește pe post de insecticid cu caracter preventiv, iar prepararea ei este simplă și nu necesită decât apă și pătrunjel recoltat, cu frunze verzi și sănătoase.
Ingrediente
Mod de preparare
Dă apa în clocot și adaugă pătrunjelul tocat proaspăt, apoi lasă la infuzat o jumătate de oră, cu vasul acoperit. Strecoară soluția obținută, apoi, după ce s-a răcit, pune-o într-un recipient pentru stropit și folosește pe frunzele de cartof, vinete sau, dacă este cazul, roșii.
Pentru combaterea gândacilor de Colorado mai pot fi folosite și alte metode precum: plasarea plantelor de hrean, coriandru sau gălbenele printre cartofi. De asemenea, și stropirea plantelor cu infuzie de gălbenele și ceai de muștar sălbatic este practică. De menționat este că, pentru a avea eficacitate, aceste metode naturale de combatere a paraziților pot fi aplicate numai la suprafațe mici.
Gândacul de Colorado atacă diferite specii de plante din familia Solanaceae. Întâmplător, pot fi atacate și alte specii de plante ca salata, loboda sau lucerna. Roșiile nu sunt atacate decât de adulții hibernanți. În foarte puține cazuri s-au găsit pe tufe și larve. De asemenea, și ardeiul este foarte puțin atacat.
Dintre metodele agrofitotehnice se recomandă efectuarea de arături adânci după recoltare, prașile repetate în cursul perioadei de vegetație și rotația culturilor. Cât despre combaterea ouălor, rezultate bune dă produsul Match 050 EC – 0.3l/ha aplicat până în momentul eclozării. În tratamentul pentru combaterea larvelor din generația a doua se recomandă folosirea produselor piretroide. Pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență este necesară utilizarea rațională a unui sortiment variat de pesticide.