17 apr. 2020 | 08:34

Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții. Ce este interzis astăzi și ce să faci ca să îți meargă bine tot anul

Știri generale
Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții. Ce este interzis astăzi și ce să faci ca să îți meargă bine tot anul
Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții. Ce este interzis astăzi și ce să faci ca să îți meargă bine tot anul

Vinerea Mare a Paștelui. Obiceiuri și tradiții pentru ziua de doliu a întregii creștinătăți. Ce este interzis și ce să facă astăzi ca să îți meargă bine tot anul.

Săptămâna Patimilor. Vinerea Mare a Paștelui

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Se numește Vinerea Paștilor pentru că este ultima dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor pentru că în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus și Vinerea Seacă pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru.

Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite ”Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Hristos, care a fost răstignit și și-a dat ultima suflare pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Obiceiuri și tradiții

  • Unii creștini țin astăzi un post sever, numit și post negru.
  • Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc ”cele douăsprezece Evanghelii” care vorbesc despre Pătimirile Domnului.
  • Vineri dimineață au avut loc Ceasurile împărătești, Vecernia, în timpul căreia se face și ”Punerea în mormânt” ori scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.
  • După slujba de seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.
Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții. Ce este interzis astăzi și ce să faci ca să îți meargă bine tot anul

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

  • La finalul slujbei, preotul împarte uneori flori aduse, care erau considerate a fi bune de leac.
  • În trecut, oamenii plecau acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ei ocoleau casa de trei ori și, când intrau, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau numai la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri grele.
  • Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mânos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Ce nu ai voie să faci

  • Trebuie evitate lucrările agricole, îndeosebi mersul pe câmp, semănatul sau alte activități similare. Ziua mai poartă și numele de ”Vinerea Seacă”, iar asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodește.
  • Nu trebuie sacrificate păsări ori animale. Faceți din timp acest lucru pentru a le avea pe masă de Paște.
  • În Vinerea Mare este interzis spălatul. În această zi nu se coase și nu se face curățenie.
  • Evită să mergi în această zi la frizer. Cei superstițioși spun că dacă se tund azi le va muri cineva din familie.