Vine vortexul polar în România. Iată ce temperaturi vin. Un vortex polar stratosferic a apărut peste Polul Nord a evoluat și influențează iarna aceasta.
Conform meteorologilor de la severe-weather.eu, vortexul o să interacționeze cu o anomalie puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor. Interacțiunea are loc la fiecare câțiva ani, iar rezultatul reprezintă pe scurt ierni mai reci în Europa și SUA, cum a fost și anul trecut. În esență, vortexul polar este precun un mare ciclon, ce se formează când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească. Iarna aceasta va fi foarte rece, iar meteorologii cred că principalul responsabil este vortexul polar.
Însă vortexul polar este numai o parte din tabloul general al iernii 2021-2022. Mai este și anomalia se numește oscialația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de ”bătăile inimii atmosferice”. Aceasta este o variație regulată a vântului sus, deasupra ecuatorului și este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, întrucât poate afecta frontul atmosferic din Atlanticul de Nord.
De menționat este că răcirea vremii are legătură cu aceste schimbări la nivel european, care se simt deja în România. În săptămâna 25.10.2021 – 01.11.2021, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă
mai accentuată în cele vestice. În ce privește regimul pluviometric, acesta va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.
Temperatura medie a aerului o să aibă valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, însă cu o
abatere termică pozitivă mai accentuată în cele estice.
Cantitățile de precipitații sunt anunțate a fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
În acest interval, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În ce privește regimul pluviometric, acesta va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice.
Media valorilor termice se va situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații ce sunt estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.