Viktor Orban dă o lovitură uriașă pentru Uniunea Europeană. Acesta vine cu o cerere imposibil de îndeplinit. Premierul Ungariei a adus în prim-plan soarta Ucrainei și a Republicii Moldova. Anunțul oficialului vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.
Premierul Ungariei a cerut în cursul zilei de luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, arată agenția publică maghiară MTI, care îl citează pe șeful biroului de presă al oficialului.
Anunțul lui Viktor Orban a luat prin surprindere pe toată lumea și vine la doar trei zile înaintea Consiliului European mult așteptat. Mai exact, urmează să se afle decizia legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.
Condiția pusă de Orban este imposibilă pentru că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană. În timpul acesta, în Bosnia există tensiuni interetnice alimentare. Comisia Europeană a dat în cursul zilei de vineri undă verde pentru acordarea statului de țară candidată doar pentru Ucraina și Republica Moldova.
Georgiei i-a fost recomandat să adâncească reformele pro-europene. Despre Bosnia nu există, însă, nicio discuție. Uniunea Europeană nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto.
Ursula von der Leyen este încrezătoare cu privire la viitorul Ucrainei din acest scenariu. Șefa Comisiei susține că urmează o decizie istorică pe care Consiliul European o va lua în viitorul foarte apropiat.
„Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit”, a declarat von der Leyen pentru postul public german ARD, duminică seară.
„Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente.
Cele 27 de state membre al UE vor discuta recomandarea Comisiei la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi și vineri. Pe ordinea de zi se află și cererea Georgiei de aderare la UE care ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiții diferite, în opinia Comisiei.