Viktor Orban îi dă lovitura supremă lui Vladimir Putin. Ce răsturnare de situație, nimeni nu se aștepta la asta

Viktor Orban îi dă lovitura supremă lui Vladimir Putin. Ce răsturnare de situație, nimeni nu se aștepta la asta
Premierul maghiar un susținător al eliminării sancțiunilor occidentale

Recent, permierul Ungariei, Viktor Orban a surprins prin discursul susținut ieri în Panama. În cadrul reuniunii organizației mondiale de dreapta, premierul a vorbit de independența Ucrainei și rolul acesteia în UE. Este pentru prima dată când Viktor Orban trece de cealaltă parte a baricadei, de la invadarea Ucrainei. Un cunoscut suporter al liderului de la Kremlin, noua atitudine duce cu gândul la o lovitura supremă dată lui Vladimir Putin. Să-și fi schimbat premierul maghiar optica pro-rusă?

Viktor Orban trece de cealaltă parte a baricadei?

Premierul Viktor Orban a participat sâmbătă, în Panama City, la reuniunea consiliului de administrație al organizației mondiale de dreapta. În evaluarea sa a situației politice europene, el a declarat: „continentul se confruntă cu mai multe provocări în același timp. Războiul din Ucraina și criza economică care îl însoțește. Mai este și migrația ilegală și din ce în ce mai violentă, precum și răspândirea ideologiei neomarxiste occidentale.”

„Nu este vorba de un război în Ucraina. Europa este unită în ceea ce privește obiectivele, cel mai important lucru este ca Rusia să nu reprezinte o amenințare la adresa securității Europei, iar pentru aceasta avem nevoie de o Ucraină suverană.

Cu toate acestea, opiniile diferă în ceea ce privește instrumentele, în special sancțiunile.”, a declarat Viktor Orban vorbind despre război, adăugând că aceste dezbateri vor continua să ne însoțească, confrom pubicației 24.hu.

În ceea ce privește chestiunile economice, premierul maghiar a subliniat că obiectivul pe termen scurt este evitarea recesiunii. În opinia sa, economiile din Europa Centrală vor reuși, dar, în același timp, creșterea prețurilor la energie din cauza războiului și a sancțiunilor de la Bruxelles va face acest lucru foarte dificil.

Deși a trecut, aparent, neobservat, acest discurs scoate în evidență o ușoară nunanță de schimbare a atitudinii politicianului, în raport cu Vladimir Putin și războiul acestuia în Ucraina.

Acest nou discurs vine în contextul în care, până de curând, Viktor Orban declara nesusținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, și că „Occidentul ar trebui să se concentreze pe pace, nu pe victorie în Ucraina”.

Premierul maghiar un susținător al eliminării sancțiunilor occidentale

Pe 21 noiembrie, Viktor Orban a explicat că nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea țării sale. Politicianul, probabil liderul european cel mai aliniat în ultimii ani cu rusul Vladimir Putin, în discursul de ieri din Panama părea cu totul de altă opinie, când vine vorba de invazia ucraineană și independența statului ucrainean.

Contradicția este extrem de mare, și explicăm și de ce. Pe 21 noiembrie Viktor Orban anunța că Ungaria nu va susține un plan al Uniunii Europene de a oferi Ucrainei un ajutor bugetar de miliarde de euro anul viitor. Tot atunci preciza că țara sa a blocat un pachet major de ajutor prezentat de UE cu o săptămână înainte.

Planul de ajutor ar urma să ofere 18 miliarde de euro Ucrainei anul viitor, sub formă de plăți regulate. Banii sunt pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a instalațiilor energetice și de sănătate. Din acești bani, alte sume sunt pentru a finanța salariile și sistemele de pensii.

Refuzul lui Viktor Orban de a aproba acest plan amenință să deraieze complet, deoarece modificările aduse normelor bugetare ale UE necesită aprobarea unanimă a țărilor membre.

Urmăriți Playtech.ro și pe