La ora la care scriem acest material, rachetele balistice rusești încă lovesc Ucraina. Concentrația de forțe rusești, în aceste zile, se află în apropiere de orașul port Odessa. Sancțiunile occidentale asupra Rusiei și-au făcut efectul, iar state europene sunt dispuse să pună umărul la reconstrucția statului ucrainean. Activele rusești înghețate de Uniunea Europeană ar trebui să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei, au declarat luni, într-o scrisoare comună, patru state UE.
Ucraina ar putea primi împrumuturi, granturi pentru reconstrucția țării. Într-un document se vorbește, eventual, și de folosirea veniturilor din proprietățile confiscate de la oligarhii ruși.
Planul este de a ajuta la plata costurilor de mai multe miliarde de euro pentru reconstrucția țării. Toate aceste date apar într-un plan de reconstrucție al UE care va fi dezvăluit mâine.
În planul redactat la Bruxelles, Comisia Europeană afirmă că guvernul ucrainean va trebui să contracteze împrumuturi pentru a plăti pentru reconstrucția țării sale devastate de război.
Subvențiile nerambursabile din partea statelor membre ale UE ar urma să furnizeze o altă tranșă din fondurile necesare pentru a reconstrui casele, școlile, drumurile, căile ferate, aeroporturile și podurile distruse.
UE propune, de asemenea, evaluarea fezabilității utilizării activelor confiscate de la rușii și bielorușii sancționați. Propunerea a venit din partea șefului Consiliului European, Charles Michel, la începutul acestei luni.
„Sunt absolut convins că acest lucru este extrem de important. Nu doar pentru a îngheța activele, ci și pentru a face posibilă confiscarea lor.
Pentru a le pune la dispoziție pentru reconstrucția țării.”, a declarat Charles Michel pentru agenția de presă ucraineană Interfax.
Parlamentarii din Marea Britanie și SUA au propus, de asemenea, confiscarea proprietăților rusești pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei și pentru a ușura situația dificilă a refugiaților din țară.
Oficialii de la Bruxelles au cerut, de asemenea, ca UE să se împrumute în bloc pe piețele internaționale de capital pentru a finanța împrumuturi pentru Kiev, potrivit raportului.
Ar fi doar a doua oară în istoria sa când UE se împrumută ca un întreg și nu ca state membre individuale. În 2020 a finanțat planul istoric de redresare Covid, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Ideea este sugerată într-un plan de ajutorare și reconstrucție a Ucrainei, spune The Guardian. Este vorba de un plan pe care comisia ar trebui să îl publice mâine, 25 mai.
Cifrele au fost lăsate în alb în document, în așteptarea unor discuții ulterioare la Bruxelles.
Documentul notează, totuși, că nevoile financiare „se așteaptă să fie substanțiale” și că reconstrucția va dura mai mult de un deceniu.
De asemenea, documentul estimează că numai pagubele aduse infrastructurii fizice ar putea depăși 100 de miliarde de euro.
Pentru a achita factura, Comisia propune o combinație de granturi și împrumuturi ieftine. Statele membre ale UE și țările din afara UE ar putea contribui prin intermediul programului de reconstrucție al blocului.
De altfel, cel puțin patru state membre, Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia, au anunțat o scrisoare deschisă către CE. În scrisoare, cele patru state vorbesc de folosirea bunurilor rusești confiscate, în afară de împrumuturi și granturi, regăsite în document.
„O parte substanțială a costurilor de reconstrucție a Ucrainei, inclusiv despăgubirile pentru victimele agresiunii militare rusești, trebuie să fie acoperite de Rusia.
În cele din urmă, dacă Rusia nu oprește agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu ar trebui să mai existe niciun fel de legături economice între UE și Rusia.
Astfel ne asigurăm că niciuna dintre resursele noastre financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la mașina de război a Rusiei.”, se arată în scrisoare.
Cele patru state mai cer în scrisoare noi pachete de sasncțiuni împotriva Rusiei. Ucraina va avea nevoie de „ajutor financiar semnificativ pe termen scurt”.
Este imperativ acest aspect pentru a susține serviciile de bază. De a furniza ajutor umanitar și a repara infrastructura esențială, se arată în documentul UE. Pentru a răspunde acestor nevoi urgente, Comisia propune împrumuturi la rate scăzute ale dobânzii, cu termene de rambursare pe termen lung.
Președintele american, Joe Biden, a propus luna trecută un program de ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care include peste 20 de miliarde de dolari în cheltuieli militare.
De la începutul invaziei rusești, UE a acordat împrumuturi de urgență și ajutor umanitar. Valoarea acestora se ridică la 4,1 miliarde de euro.
În același timp, UE a acceptat să finanțeze arme și alte tipuri de asistență militară neletală în valoare de 1,5 miliarde de euro. Această sumă nu include banii pe care i-au furnizat statele membre ale UE în mod individual. Potrivit documentului, planul de reconstrucție al UE va fi condus în comun de Bruxelles și Kiev.
Deși nu menționează în mod explicit speranțele Ucrainei de a adera la UE, planul ar fi menit să alinieze membrul aspirant la standardele UE, inclusiv în ceea ce privește statul de drept, lupta împotriva corupției, energia și clima.