După invadarea Ucrainei, Occidentul a impus sancțiuni dure Rusiei. Ca răspuns, Rusia a ripostat la sancțiunile occidentale prin impunerea unor interdicții de export. O serie de produse nu vor mai merge spre Europa până la sfârșitul anului 2022. Interdicția vizează exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, auto, agricole și electrice. Dar și unele produse forestiere, cum ar fi lemnul. În același timp, Dmitri Medvedev avertizează Europa cu privire la efectele sancțiunilor impuse Rusiei. Efectele, spune Medvedev, ar putea fi resimțite și pe continentul european.
Măsura interdicțiilor era ca urmare a sancțiunilor impuse de occident. Ministerul Economiei a declarat că alte măsuri ar putea include restricționarea accesului navelor străine în porturile rusești.
Ministerul rus a adăugat că au fsot impuse interdicțiile țărilor care au „comis acțiuni neprietenoase”. Au mai spus că interdicțiile au fost „menite să asigure funcționarea neîntreruptă a sectoarelor cheie ale economiei”.
Interdicția de export include peste 200 de produse. Măsurile vor dura până la sfârșitul anului. Guvernele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în special în ceea ce privește cumpărarea de petrol, și împotriva oligarhilor miliardari considerați apropiați de președintele Vladimir Putin.
Aproximativ 48 de țări vor fi afectate, inclusiv SUA și în UE. Ordinul a precizat că se pot face scutiri la export pentru regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia. Scutiri au fost introduse și pentru membrii Uniunii Economice Euroasiatice conduse de Rusia.
Prim-ministrul rus Mihail Mișușin a declarat că interdicția va include exporturile de bunuri fabricate de companii străine care operează în Rusia, conorm BBC. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că activele deținute de companiile occidentale care s-au retras din Rusia ar putea fi naționalizate.
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a vorbit recent despre efectele sancțiunilor occidentale îndreptate împotriva Rusie, avertizând în același timp că efectele vor ajunge mai mult ca sigur și pe continetul european.
„Insolvența Rusiei ar putea deveni insolvabilitatea Europei”, a declarat Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Într-o alocuțiune publică, la Kremlin, Medvedev a lansat acuzații dure la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Medvedev spune că intenția clară a acesteia este să ducă Rusia în faliment, catalogând asta ca fiind „intenția secretă a masochiștilor de la Bruxelles”.
Măsurile punitive luate împotriva Rusiei, mai spune Dmitri Medvedev, vor crea o hiperinflație la nivel european și o criză a alimentelor de bază, și că în această situație „nu se va mai putea da vina pe ruşii cei răi”.