07 dec. 2022 | 08:01

Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina. Ce l-a nemulțumit pe liderul maghiar: ‘Fake news’

Politică Externă
Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina. Ce l-a nemulțumit pe liderul maghiar: ‘Fake news’
Ungaria blochează ajutorul UE pentru Ucraina

Disensiunile dintre Uniunea Europeană și Ungaria s-au adâncit marți. Conform informațiilor, Budapesta a respins prin veto un nou ajutor pentru Ucriana. Este vorba de un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro acordat Kievului. Votul Ungariei lasă celelalte 26 de națiuni să se lupte pentru a continua să facă rost de bani. De cealaltă parte, Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina, explicând ce l-a nemulțumit pe liderul maghiar.

Ungaria blochează ajutorul UE pentru Ucraina

Poziția de marți, 6 decembrie, a Ungariei a exacerbat o dispută la nivelul UE cu privire la statul de drept sub conducerea premierului Viktor Orban și la părerea acestuia despre invazia Rusiei în Ucraina.

Conform analiștilor, Ungaria a reușit să se folosească de regulile instituționale complicate ale UE în ceea ce privește o provocare geopolitică enormă și pentru a ajuta un aliat care avea mare nevoie de ajutor.

„Sunt milioane de oameni fără apă, căldură sau electricitate. Așa că trebuie să mergem cu adevărat înainte”, a declarat Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Oficialil a mai declarat că războiul din Ucraina a necesitat unitate și rapiditate. Ministrul olandez de finanțe, Sigrid Kaag, a adăugat că o astfel de atitudine ar submina credibilitatea Uniunii Europene. Mai ales dacă nu UE nu ar reuși să livreze rezultate.

Multe dintre cele 26 de state membre consideră că Viktor Orban refuză să meargă mai departe deoarece UE amenință să pedepsească Ungaria prin reținerea a miliarde de euro.

Un motiv ar fi că nu implementează reforme solide în domeniul statului de drept. Această decizie se confruntă cu un termen limită de 19 decembrie, iar percepția este că Ungaria încearcă să folosească șantajul împotriva altor membri.

Vezi și: Viktor Orban îi dă lovitura supremă lui Vladimir Putin. Ce răsturnare de situație, nimeni nu se aștepta la asta

Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina

La câteva ore după anunțul referitor la votul Ungariei, au apărut și rapoartele privind veto-ul Ungariei la ajutorul acordat Ucrainei. Majoritatea vocilor din UE confirmau decizia lu Viktor Orban. Cu toate astea, premierul maghiar reacționa pe rețelele de socializare. Oficialul maghiar a catalogat drept Fake News aceste date:

„Știrile de astăzi au fost despre veto-ul Ungariei la asistența financiară pentru #Ucraina. Aceasta este o știre falsă. Ungaria este pregătită să acorde asistență financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Fără veto, fără șantaj.

Vrem totuși să convingem statele membre UE că datoria comună a UE nu este soluția. Dacă vom continua să mergem pe drumul către o comunitate a datoriilor, nu vom mai putea da înapoi.

Ne imaginăm un viitor diferit pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în loc de grămezi uriașe de datorii comune.”, se arată în textul publicat de Viktor Orban pe Twitter.

Deși nu vrea să recunoască acest aspect, adevărul este că guvernul ungar a dat votul de veto la acest acord. La reuniunea miniștrilor de finanțe de la Bruxelles s-a votat ajutorul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Se pare că premierul ungar nu este de acord cu acest fapt. De cealaltă parte, ministrul de finanțe Mihály Varga a dat deja o explicație.

Reamintim că Viktor Orban și guvernul său au indicat deja în prealabil că nu susțin împrumutul comun. Veto-ul maghiar de marți a însemnat că au fost amânate deciziile privind toate celelalte chestiuni de pe agenda miniștrilor de finanțe. Au fost blocate discuțiile despre rata minimă a impozitului pe profit, pe care Budapesta o blochează de asemenea.

Ar fi trebuit să se mai discute și planul de redresare a Ungariei și subvențiile sale de 5,8 miliarde de euro, precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție. Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că a decis să acorde sprijin pentru adoptarea planului Ungariei de accesare a fondurilor UE pentru redresare.

Fondurile sunt în valoare de 5,8 miliarde de euro, dar CE a mai anunțat că va continua să înghețe 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Acum ca urmare a acestei situații, se pare că CE s-a răzgândit, cel puțin pentru moment, referitor la planul de ajutor pentru Ungaria.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro