Zi mare pentru țara noastră, astăzi fiind prima dată când miniștrii de Externe NATO se întâlnesc în sud-estul Europei pentru a vorbi despre problemele apărute în războiul din Ucraina. Potrivit președintelui, această întâlnire demonstrează importanța strategică a României într-o perioadă în care un conflict militar de mare anvergură se desfășoară la granițele țării noastre. Descoperă cele mai importante informații pe care președintele țării noastre a dorit să le transmită cetățenilor.
Secretarul general NATO a aterizat în urmă cu puțin timp la București, acolo unde se va întâlni cu Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu, dar și cu miniștrii de Externe NATO, alături de care va încerca să aibă cele mai productive idei pentru a găsi cele mai bune soluții cu care să contracareze toate acțiunile agresive și ilegale ale Rusiei.
Înainte de întâlnirea mult așteptată, Klaus Iohannis a dorit să sublinieze în fața cetățenilor importanța României în comunitatea transatlantică.
Acesta a menționat, de asemenea, șocul suferit de Rusia în fața unității Occidentale, la care nu s-ar fi așteptat vreodată. Președintele României face apel la învățarea unor lecții de democrație și unitate, luând exemplul tragediilor din Ucraina.
„Primul eveniment organizat în sud estul Europei. Acest eveniment a evidențiat rolul major pe care îl are România în două domenii strategice: euroatlantic și securitatea la nivel global.
Războiul irațional început de Rusia nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci este un atac împotriva tuturor valorilor și principiilor euroatlantice.E un test pentru a vedea cu siguranță valorile noastre democratice. Sunt câteva lecții pe care trebuie să le învățăm după ce s-a întâmplat.
Primul este parteneriatul nostru transatlantic. Strategia defensivă de la Marea Neagră demonstrează importanța în parteneriatul transatlantic pe care îl avem”, și-a început Iohannis declarația.
Klaus Iohannis și-a continuat discursul cu o încurajare îndreptată către România și Occident, privind susținerea, atât cât este nevoie, față de Ucraina. Acesta a subliniat un mesaj puternic pe care traumele provocate de război l-au scris în istorie, mai exact, este vorba desre reamintirea unor valori posibil uitate, precum importanța democrației , drepturile omului și ale fiecărei națuni.
Având în vedere reușitele obâinute de România, în parteneriat cu oficialii NATO, Klaus Iohannis a lăudat toate acțiunile care au condus la rezultatele de astăzi, și mai mult, susține că solidaritatea față de Ucraina trebuie să continue.
„Unitatea transatlatică a reprezentat o surpriză pentru Rusia. Am devenit mai puternici și mai robuști după toată această criză. Democrația, valorile de bază, drepturile omului și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege aliații… solidaritatea noastră față de Ucraina trebuie să continue.
Ucraina trebuie să-și protejeze suveranitatea atât de mult cât e nevoie să o facă. NATO, europenii au reușit să intervină la timp în această criză pentru a proteja Ucraina de Rusia.
Am reușit să acordăm ajutor umanitar subtanțial pentru Ucraina, România a reușit să faciliteze transportul de grâne și alte produse agricole dinspre Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis înaintea reuniunii cu reprezentanții țărilor NATO.