Tot Galațiul a fost dat peste cap astăzi de o furtună de nisip care a durat câteva minute, scrie Mediafax. Un localnic a filmat fenomenul și l-a postat pe Facebook.
Norii de praf au acoperit orașul în câteva secunde, oamenii s-au baricadat în case, iar șoferii au tras pe dreapta, pentru că vizibilitatea era zero. „Tot e bine că se vede troița”, a comentat localnicul. Deși nu sunt specifice, teritoriului nostru, furtunile de nisip au ajuns să fie și la noi obișnuite.
Furtunile de nisip au nevoie de anumite condiții meteorologice ca să se formeze. Mai întâi, e nevoie de un teren nisipos cu un vânt ceva mai puternic. Acest vânt urcă dinspre pământ înspre nor, dar trebuie să fie suficient de puternic ca să provoace ceva ploaie, care începe să se evapore și să se răcească.
După ce se răcește suficient, devine mai greu decât aerul dimprejurul lui așa că, foarte repede, acesta cade pe pământ, împreună cu precipitațiile, creând o rafală. Aceasta se extinde, se depărtează de ploaie și culege tot praful de pe pământ. Deci avem un suflu de aer care vine puternic, în paralel cu rafalele, astfel, ridicând praful.
Publicată de Paul Popa pe Luni, 24 februarie 2020
În timpul furtunii de nisip se impune acoperirea nasului și a gurii cu o mască sau o bandană. E bine ca acestea să fie umezite cu puțină apă, pentru prevenirea uscării mucozităților. Ochii, de asemenea, trebuie protejați, la fel ca alte zone expuse. Vântul puternic poate angaja cioburi sau alte obiecte care ar putea să taie. Urgent, se va căuta un adăpost. Dacă sunteți într-o mașină, închideți bine geamurile.
Dacă nu sunteți în apropierea unui spațiu care să vă ofere protecție, soluția este ghemuirea. Gestul minimizează riscul de a fi loviți de obiecte contondente. Nu încercați nicicum să vă deplasați prin furtuna de nisip! Este mult prea periculos.