Actorul Victor Yila, din grupul ”Vouă”, care, de aproape 30 de ani, este și profesor, la Facultatea din Construcții din București, explică, exclusiv pentru Playtech Știri, de ce consideră important Bacalaureatul. Asta în condițiile în care, zilele trecute, Asociația Elevilor din Constanța a cerut desființarea examenului. Victor Yila ne-a mai dezvăluit și cum îi taxează pe studenții săi, când sunt neatenți la cursuri.
Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat, zilele trecute, desfiinţarea Bacalaureatului, după rezultatele dezastruoase de la simulările naționale, care au avut loc în perioada 4-6 martie 2024.
Președinta Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Lorena Drăgușin, a făcut o declarație uluitoare:
”Bacalaureatul este un examen din inerţie, nu ştim ce vrem cu el, ne-am obişnuit să îl dăm, în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011 și nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta.
Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală!
Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare, din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”.
Vezi și: Se cere desființarea examenului de Bacalaureat în România. Care este motivul
Victor Yila, actor, dar și profesor la Facultatea de Construcții, explică, în exclusivitate pentru Playtech Știri, de ce este necesar acest examen, Bacalaureatul:
”Tehnologia asta modernă e o prostie. Diploma de Bacalaureat se numea înainte Diplomă de Maturitate. Când o ai, devii bărbat, ești pregătit pentru viață, pentru următoarea etapă, pentru facultate.
Iar la facultate nu poate intra oricine, îți trebuie o diplomă de Bacalaureat, niște examene date, ca să se vadă cât și ce ai învățat, la ce materii ești mai bun. Este o evaluare necesară, după absolvirea liceului, pentru a se vedea și cine merită studiile superioare. Nu pot intra la facultate toți analfabeții!
Nu sunt de acord cu desființarea examenelor de Bacalaureat, sunt necesare și sper să nu se renunțe la ele. Dacă desființăm Bacalaureatul rămânem imaturi”.
Vedeta ne-a vorbit și despre actuala generație de elevi și de studenți. Este mult mai greu, ca înainte, să îi convingă să învețe:
”Nu sunt atenți la ore, sunt cu gândul la telefon, la internet sau la un film, nu mai sunt atenți la cursurile de la facultate. Unii sunt răsfățați, de acasă, cred că li se cuvin foarte multe.
Eu predau și franceza, dar și alte materii, aici, la Facultatea de Construcții, din București. Dar, le-am zis așa, ca să îi mai trezesc la realitate: ”Nu sunteți atenți? Nu uitați că va veni și ziua în care eu dau nota!”.
Actorul a absolvit Facultatea de Litere şi de Ştiinţe Umane, în Congo, țara lui natală, dar are și diplomă de inginer în construcții, obținută în România:
”Eu sunt inginer geodez, primii ani am cochetat cu topografia, dar, cum ingineri suntem cu toții, am luat catedra de franceză.
Predau în această Universitate de peste 25 ani si aparțin FILS-ului ( Facultatea de Inginerie în Limbi Străine)”, mai spune actorul.
Vedeta nu a renunțat la spectacolele cu trupa ”Vouă”, alături de care a reluat turneele artistice:
”Vom avea spectacole și în străinătate. Îmi place actoria, îmi place să și cânt, la nunți, piese populare.
Am un show, de glume, muzică și dans, sunt foarte solicitat la evenimente”, ne-a mai spus Victor Yila, exclusiv pentru Playtech Știri.
Vezi și: Cum este ca profesor de franceză vedeta de la ‘Grupul Vouă’ . Ce le face studenților