Asociația Elevilor din Constanța cere desființarea examenului de Bacalaureat, spunând că subiectele sunt inutile și se declară dezamăgiți de subiectele de la simularea de anul acesta.
Asociația Elevilor din Constanța critică modul în care sunt evaluați elevii la finalul învățământului preuniversitar, spunând că sunt forțați să învețe opere literare, pe care oricum le uită după ce ies de la examen.
Președinta Asociației, Lorena Drăgușin, spune că examenul de Bacalaureat este un examen de inerție și că nu are vreun scop sau beneficiu, doar ne-am obișnuit cu el.
„În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta.
Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală!
Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”, mai spune președinta Asociației Elevilor din Constanța.
O presiune similară a mai avut loc în trecut, la finalul primului an școlar afectat de pandemie, tot pentru anularea examenelor de Bacalaureat. Monica Anisie, ministrul Educației de atunci, a respins presiunile, iar examenele au fost menținute.
Poate vă gândiți că majoritatea elevilor sunt de acord cu demersul Asociației din Constanța, dar Asociația Elevilor din Prahova este total împotrivă.
În schimb, absolvenții claselor a XII-a din Prahova cer ca sistemul de învățământ liceal să fie regândit, astfel încât elevii să fie lăsați să gândească liber, nu să memoreze fiecare informație, iar mai apoi să o uite, deoarece nu mai are nevoie de ea.
„Nu dorim desființarea examenului, e o măsură radicală. Dar vrem ca elevii să nu mai fie nevoiți să memoreze, să tocească pagini întregi de comentarii, ci să fie lăsați să gândească liber, matur, de aceea se numește examen al maturității.
Mai mult, cerem un echilibru în ceea ce privește studierea autorilor contemporani și a celor clasici”, a precizat Alexandru Soare, președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova.