Veste șoc în sportul românesc. Victor Pițurcă a fost reținut de DNA într-un dosar în care sunt vizate achiziții publice din perioada pandemiei. Fostul selecționer ar fi plătit prin intermediul firmei fiului său transportul măștilor. Pițurcă a mai avut probleme cu legea și în „dosarul Valiza”, când a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii anticorupție din București în noaptea de duminică spre luni. Fostul selecționer al naționalei României ar fi implicat în dosarul „Măști pentru MApN”! Este vorba de o anchetă în care în ultima perioadă au avut loc mai multe percheziții. Ancheta este foarte stufoasă și complicată. Șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN ar fi fost însărcinat să găsească transport pentru echipamentele medicale și fonduri pentru achiziții. Când și-a dat seama că nu are suficienți bani, ar fi apelat la Victor Pițurcă. Antrenorul ar fi plătit toate sumele prin intermediul firmei fiului său.
Nu este prima oară când Victor Pițurcă are probleme cu legea. În anul 2013 a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în cazul „Valiza”. Teia Sponte a fost prins la Cluj cu o valiză cu 1,7 milioane de euro. Când a fost reținut a spus că banii îi avea pentru un teren, ceea ce s-a dovedit a fi o minciună. Pițurcă a fost de acord să semneze ca martor, iar contractul dintre părți a fost antedatat. Gigi Becali a primit în acest caz trei ani de închisoare cu executare și a spus că el a fost cel care l-a rugat pe Victor Pițurcă să-și pună semnătura pe documentul respectiv.
Înainte de anul 1989, Victor Pițurcă a fost condamnat pentru că a refuzat să dea Securității banii pe care îi câștigase la jocuri de noroc. A fost trimis la închisoare două luni și jumătate.
De-a lungul timpului, mai mulți oameni din fotbal au avut de-a face cu sălile de judecată și chiar au ajuns la închisoare. Cel mai răsunător caz este Dosarul Transferurilor. Frații Ioan și Victor Becali, Gică Popescu, George Copos, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Mhai Stoica și Gigi Nețoiu au fost inculpații din acest caz și au ajuns după gratii. Instanța a decis ca prejudiciul să fie recuperat. Și era vorba de 12.800.000 de euro.
Fostul patron al echipei Rapid, George Copos, a fost condamnat în două dosare foarte importante. A primit patru ani de închisoare pentru Dosarul Transferurilor și trei ani și opt luni pentru Loteria 1, unde instanța a stabilit un prejudiciu de un milion de euro.
Fostul finanțator al grupării din Giulești a fost eliberat condiționat după un an și o lună de pușcărie, în primăvara anului 2015. Acum cere reabilitarea judecătorească, dar înainte să se pronunțe instanța i-a cerut să dovedească faptul că a achitat prejudiciile în toate dosarele în care a fost acuzat.
Cel mai mult a stat după gratii Marian Iancu. Fostul finanțator de la Poli Timișoara a fost condamnat în dosarul Carom la 14 ani de închisoare cu executare și în timp ce se afla în detenție a mai primit 13 ani și opt luni în dosarul RAFO.
Marian Iancu a fost eliberat în vara anului 2022, după opt ani de detenție. După ce a ieșit din închisoare a acordat un interviu în care a spus că a slăbit 30 de kilograme. Conform unor surse, prejudiciul a fost de 215 milioane de dolari, dar doar o mică parte din sumă a fost recuperată.
Ioan Neculaie a ajuns în închisoare în urma unui dosar deschis în anul 2017. Anchetatorii au dovedit că fostul patron de la FC Brașov a tras cu pușca în roțile mașinii personale, după ce s-a enervat că unul dintre angajați că nu a observat că automobilul are pană. Incidentul s-a petrecut pe domeniul său de la Timișul de Jos, iar autoritățile au considerat că a încălcat regimul armelor și munițiilor. A fost eliberat în urma unei proceduri speciale: „contestaţia în anulare”.