Este de notorietate faptul că conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierharie în postura de mitropolit.
Totodată, lui ÎPS i s-au adus și acuzații grave. Cunoscutul jurnalist Victor Ciutacu a spus că ÎPS Teodosie „nu s-a băgat la blat și a scos tot de pe linia porții”.
„Știți de pățesc, într-o echipă de blatiști, jucătorii de fotbal care refuză să vândă meciul? Sunt excluși și arătați cu degetul de specialiștii în trânteli, în frunte cu președintele clubului și antrenorul.
Departe de a fi el însuși vreun sfânt, ÎPS Teodosie chiar asta pățește zilele astea. Din varii motive, inclusiv ăla că-i surâde ideea de a deveni căpitanul echipei, nu s-a băgat la blat și a scos tot de pe linia porții”, a notat Victor Ciutacu pe pagina sa de Facebook.
De menționat este că ÎPS Teodosie este acuzat de Patriarhia Română că vrea transformarea Arhiepiscopului Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, dar și că a permis doctorate plagiate șa Universitatea unde predă ori că Arhiepiscopia Tomisului nu își plătește datoriile vechi către Patriarhie. De asemenea, se indică că Arhiepiscopia Tomisului creează adesea notă discordantă prin sfidarea recomandărilor și dispozițiilor Patriarhiei Române.
De altfel, se știe că de-a lungul timpului, îndeosebi în pandemie, ÎPS Teodosie ar fi avut la Constanța mai multe acțiuni în neconcordanță cu deciziile venite de la Capitală. Este vorba despre dubla Înviere din 2020, organizarea sărbătorii Bobotezei cu un număr foarte mare de enoriași, dar și organizarea sărbătorii de Sfântul Andrei, o sărbătoare ce s-a desfășurat cu procesiune, în plină pandemie de coronavirus.
Numele de mirean al lui Teodosie Petrescu este Macedon Petrescu. El s-a născut la data de 12 decembrie 1955, la Gheorghițeni, în Suceava. Teodosie Petrescu este un înalt cleric român ortodox, membru al Sfântului Sinod al BOR, din anul 1994. Începând cu anul 2001, el este întâistătător al Arhiepiscopului Tomisului.
ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri. Începând cu data de 5 mai 2009, el a fost urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual, dar dosarul a fost clasat de procurori. La data de 3 februarie 2017, ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, iar la data de 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de către Curtea de Apel Constanța. La data de 14 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea lui, motivând că fapta nu există.