Românii au parte de o nouă veste proastă, din păcate. Se pare că polițele RCA se vor scumpi, din nou, în anul 2021, iar acest lucru este ceva ce conducătorii auto nu vor să audă. Oficialii anunță o nouă schimbare, cea mai importantă din ultimii ani, care va aduce o nouă obligație pentru șoferi. Despre ce este vorba?
Prețul RCA crește în România, iar toți conducătorii de automobile trebuie să știe asta. Polița de Răspundere Civilă Auto va crește cu 10 procente, românii fiind obligați să plătească un mini-CASCO, de acum încolo.
Potrivit impact.ro, Marian Firczak, secretarul Comisiei penru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a explicat motivele pentru care s-a ajuns la această situație. Se pare că românii vor plăti mai multe la RCA din cauza legii 132/2017 a RCA și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„Personal, nu am fost un susţinător al decontării directe deoarece aceasta aduce o majorare automată a polițelor plătite de cetățeni. Din cauza faptului că supraveghetorii pieței de asigurări nu și-au făcut treaba, dar şi din cauza unei legi proaste pe care legiuitorul nu s-a grabit să o modifice, costurile ajung să fie transferate cetățenilor. Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp.
Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței. Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpăra tocmai pentru ca în cazul unui accident se va putea adresa fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA.”, a declarat Marian Firczak.
În februarie, politologul Bogdan Chiriţoiu își exprima îngrijorarea cu privire la creșterea prețului polițelor, la scurt timp după ce a fost publicat proiectul de OUG ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA, pe site-ul Ministerului Finanțelor:
„Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează cumva piaţa. Mi-e frică însă de creşterea de preţ, pentru că ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe chiar şi când nu sunt obligatorii. Cred că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul lui, iar eu, ca asigurator, scot bani din buzunarul meu, fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani.
Problemele de neplată sau reclamaţiile împotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus ‘noi am făcut reparaţiile, dar ăştia nu mă plătesc’. Firmele de asigurări între ele nu aveau aşa multe compensaţii, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, scriu cei de la impact.ro.