26 iun. 2024 | 16:57

Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi

News
Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi
Camera Deputaților a adoptat astăzi noul cadru legislativ!

Centralele termice de apartament, încă de la formele sale incpiente, au fost o modalitate, realtiv bună, de încălzire. Dar, odată cu introducerea unor noi directive europene, acestea vor ajunge istorie. Din păcate, avem vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc, având în vedere că se interzic centralele de apartament, inclusiv în România, iar mulți se întreeabă cum își vor încălzi apartamentele în viitor.

Centralele termice de apartament, în curând o relicvă a istoriei

În ultimele luni, guvernele statelor membre UE a anunțat un nou plan de eliminare treptată a încălzirii centrale pe gaz, forțând noile locuințe să utilizeze mijloace alternative de încălzire.

Comitetul privind schimbările climatice al UE susține că, centralele vor fi interzise din 2029, astfel că nicio proprietate nouă nu va mai fi conectată la rețeaua de gaz.

Aceste decizii, conform analiștilor din piață, vor permite dezvoltatorilor să aleagă dintr-o gamă de sisteme de încălzire eficiente din punct de vedere energetic și ecologice, astfel fiind eliminate centralele termice de apartament.

Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi

În urma acestei vești interesante, din ce alternative de încălzire puteți alege? Din fericire, s-a anticipat această evoluție cu ani în urmă și, de atunci, producătorii și-au perfecționat gama de produse, oferind cele mai noi și mai eficiente sisteme de încălzire fără gaz de pe piață.

Având în vedere acest lucru, perioada de până în 2029 poate fi considerată ascensiunea încălzirii electrice, pe măsură ce majoritatea guvernelor iau mai multe măsuri pentru a-și consolida locul într-un viitor mai ecologic și mai sigur pentru mediu.

Parlamentarii au vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc

Ca urmare a acestui trend, devenit directivă obligatorie a Parlamentului European, era de așteptat ca inclusiv România să se îndrepte spre interzicerea acestora, mai ales la apartamentele noi. Așa se face că la nivel parlamentar era depus un amplu proiect de lege privind interzicerea centralelor termice de apartament.

Conform activității parlamentare, proiectul era depus în martie a.c., după ce era modificat și adoptat de Senatul României, și aduce mai multe modificări și completări la Legea nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, iar una din justificări spune că:

„Directiva privind performanţa energeticii a clădirilor a introdus strategii obligatorii de renovare pe termen lung pentru statele membre pentru a sprijini renovarea parcului naţional de clădiri publice şi private, transformându-l într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică şi decarbonizat până în 2050.

Directiva a accelerat şi transformarea clădirilor existente în „clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero” pâlnă în 2050, prevăzând că începând din 2021 toate clădirile noi să aibă un consum de energie aproape egal cu zero şi a sprijinit modernizarea tuturor clădirilor cu tehnologii inteligente.”, se arată în justificarea proiectului.

Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi

Se interzic centralele de apartament!

Ca urmare a acestui proiect, cu adăugirile, modificările și adnotările de rigoare din comisiile de specialitate, astăzi, 26 iunie, Camera Deputaților a adoptat noul document legislativ, deputații precizând că, de fapt, noul cadru legal „are în vedere noutăţile legislative în materie de eficienta energetică în clădiri care se pregătesc la nivel european”, astfel că se interzic centralele termice de apartament.

În același context, și în baza directivelor europene, actul legisaltiv adoptat astăzi își propune să consolideze cadrul legal existent prin „armonizarea prevederilor referitoare la standarde şi la metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor”.

„Prin intrarea în vigoare a metodologiei, la mijlocul acestui an, au apărut o serie de noutăţi privind performanta energetică a clădirilor, precum şi pentru autorizarea lucrărilor de construcţii atât pentru clădiri noi cât şi pentru cele care se renovează.”, mai precizează deputații în expunereaa de motive ce însoțește cadrul legal.

Noul cadru legal îți recomandă cum te vei putea încălzi

Pe lângă interzicerea centralelor termice, și asta cât mai repede posibil, odată cu promulgarea și publicarea legii în MO, noua legislație vine și cu câteva recomandări, precum și explicații referitoare la Cum te vei putea încălzi, după ce aceste centrale de apartament vor deveni o relicvă a istoriei, iar recomandările sunt, după cum urmează:

  • sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
  • sisteme de cogenerare/trigenerare;
  • racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
  • pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate;
  • schimbătoare de căldură sol-aer;
  • recuperatoare de căldură.

Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi

Rămâne de văzut care vor fi, concret, opțiunile românilor, mai ales a celor care se mută în apartamente noi, dar și cele ale celor care deja au instalate astfel de centrale de apartament la acest moment.

PlaySport
Lângă cine a vrut Ciolacu neapărat să stea în timpul meciului România - Slovacia de la Euro
Stiri din Lume
ANDRA, în cea mai MINUSCULĂ ROCHIE! Imaginile momentului cu soția lui Măruță
Stirile PROTV
Modificarea așteptată de milioane de șoferi și pietoni: Poliția Rutieră va putea da amenzi în baza probei video
EVZ.ro
Mihai Albu, în lupta cu cancerul. Greșelile pe care le-ar mai face
Digisport.ro
Dennis Man semnează! Giovanni Becali a făcut anunțul. ”M-am întâlnit și cu cei de la Dortmund, 15-16 milioane”
PRO TV
Carmen Tănase, despre relația cu Al Pacino: ”A rămas cu buza umflată”. Ce i-a făcut actorul de la Hollywood
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care nu ne îngrașă
BZI.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Spynews.ro
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
Viva.ro
Neașteptat cum au fost surprinși Bianca Drăgușanu și Alex Bodi, a doua seară consecutiv, după ce au fost surprinși de paparazzi cinând împreună
Impact.ro
WOW! Andreea Bănică, foto INTERZISE! A apărut AȘA și i-a BLOCAT pe toți!
Ego.ro
OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere
Parteneri
Edi Iordănescu, în doliu. A murit chiar după meciul România - Slovacia
Redactia.ro
Iulia Albu îl acuză pe Mihai Albu că a tulburat liniștea fiicei lor, spunându-i că are cancer! „M-a văzut cu tuburi de dren și sondă”
Click.ro
Fiica Andreei Esca, SUPERBĂ când renunță la haine! Alexia, apariție INCENDIARĂ pe net
Vocea.biz
În Coreea de Nord, un bărbat prins că asculta K-pop a fost condamnat la moarte și executat public
Digi24
Cine e femeia care l-a făcut tată pe Andrei Rațiu! Povestea fotbalistului ajuns viral pe internet
Unica.ro
Istoria Toaletei. Prima Regină care a folosit o toaletă modernă
EVZ.ro
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Spynews
România devine o FORŢĂ a Europei. Alianța care ne face de NEOPRIT
Capital.ro
Cum poate fi un munte distrus de...supa cu tăiței. Avertismentul neobișnuit al autorităților care trebuie să salveze vârful Halla
Antena 3
Cum arată fiul Dianei Munteanu și al lui Claudiu Niculescu. David a împlinit 15 ani. Detaliul remarcat de fani
Avantaje
Încă o recalculare pentru seniorii care depun documentele! Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, anunță noi creșteri: „Termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse”
Mediaflux
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Spynews.ro
„Apa de slăbit”, rețeta de la mănăstire care te ajută să slăbești un kilogram pe săptămână. Cum se prepară - VIDEO
Realitatea.net
Laura Giurcanu, ipostaza lipsită de inhibiții în care a apărut pe Instagram. Poza în care pare complet dezbrăcată
Antena 1
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Impact.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Shtiu.ro