Se interzic centralele termice de apartament în acest oraș. Anunțul neplăcut pentru cei care stau la bloc

Se interzic centralele termice de apartament în acest oraș. Anunțul neplăcut pentru cei care stau la bloc
Se interzic centralele termice de apartament

Se interzic centralele termice de apartament în acest oraș. Anunțul de ultimă oră al autorităților afectează un număr extrem de mare de cetățeni care locuiesc la bloc. Ori la Termoficare, ori centrala pe tot blocul. Iată unde i se va spune adio centralei de apartament.

Se interzic centralele termice de apartament în acest oraș

Numeroasele probleme din ultimii ani ale sistemului de încălzire centralizat i-au determinat pe tot mai mulți români să se debranșeze de la acest sistem și să opteze pentru instalarea unei centrale proprii de apartament. Însă, nu mulți sunt conștienți de faptul că centralele de apartament pe gaz poluează. Așadar, pe măsură ce societatea devine tot mai atentă și grijulie la aerul pe care îl respiră, a apărut și primul oraș în care se interzic centralele termice de apartament.

„Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi. Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Emil Boc, primului orașului în care se interzic centralele termice de apartament.

Cum se va realiza acest lucru

Așadar, odată ce se interzic centralele termice de apartament, toate blocurile care urmează să se contruiască vor trebui obligatiu să fie legate la sistemul de termoficare ori să aibă centrală comună de bloc. Asociaţia Energia Inteligentă a transmis că blocurile care doresc instalarea de cazane murale în fiecare apartament trebuie să folosească cazane cu tiraj forţat în configuraţia C4. Acestea trebuie să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multor aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. Important de menționat este că astfel de investiții trebuie supuse autorizării şi proiectării construcţilor. De aceea, costurile realizării lor se pot ridica la câteva mii de euro.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, art. 1. prevede: „În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

De asemenea, un alt act normativ Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, stabilește la art 32, alin 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.” În prezent, coșurile de fum sunt scoase în afara casei, la nivelul apartamentului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI