Pilonul II de pensii, încă de la înființarea sa, a fost un soi de filon de aur pentru administratorii acestora. Mare parte din ceea ce putem numi câștiguri din acest fond de pensii intrau în buzunarele acestora. Conform unei decizii recent a ASF, se pare că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Decizia va duce la o nemulțumire clară a administratorilor fondului de pensii.
De la înființarea sa, în 2008, și până astăzi, administratorii acestora au încasat sume extrem de mari. Asta s-a întâmplat, deși instituțiile financiare de control ale statului au stat cu ochii pe ei. Banii proveneau din câștigurile realizate de administatorii privați. Mai exact, cei delegați să administreze Pilonul II de pensii, câștigau din comisioane.
Din păcate, mecanismul a fost gândit, relativ, prost încă de la început, neexistând o cotă unică a acestor comisioane. În toți acești 14 ani de funcționare, 3,3 miliarde de lei prin comisioane au fost încasate de administratori.
Cu toate că au trecut 14 ani, în cele din urmă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a decis să schimbe lucrurile. După ce i-au sărit în ochi aceste cifre, ASF a decis să emită o ordonanță prin care să limiteze aceste câștiguri. Așa se face că la finele săptămânii trecute s-a emis o ordonanță de urgență. Noua OUG instituie noi reguli în ceea ce privește Pilonul II de pensii și comisioanele practicate de administratori.
Valoarea imensă a sumelor câștigate de administratori prin comisioanele practicate au determinat această nouă regulă unică, emisă de ASF. Principala cauză a fost faptul că, în 14 ani românii au finanțat Pilonul II de pensii cu peste 76 de miliarde de lei, iar comisioanele încasate au ajuns la această cifră.
ASF mai spune că la finalul acestui an comisioanele vor ajunge să rerpezinte o treime din câștigurile nete ale administratorilor. Plasamantele, sau investițiile realizate în numele cotribuabililor la Pilonul II de pensii , tot în cei 14 ani de funcționare, s-a ridicat la 12 miliarde de lei. Comisioanele practicate de aceștia, două la număr, până la emiterea OUG, era retrase atât la plasamentele activelor (nu întotdeauna și cele mai bune), dar și la contribuția la Pilonul II de pensii.
În cazul comisionului păe activul net, care era până acum de 0,5%, prin OUG s-a decis diminuarea lui la 0,2%. Ba mai mult, tot prin aceeași OUG, ASF impune o singură cotă de comisionare a activelor și a contribuției la Pilonul II de pensii, bazat pe randamantul activelor, dar va fi ceva mai diferențiat, cu procente de creștere în funcție de anumite criterii, după cum urmează:
De altfel, după emiterea OUG și implimentarea acesteia, ASF, venea și cu justificările de rigoare pentru măsura luată, privind acest pilon de pensii:
„Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România. (…) Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a mai precizat Nicu Marcu, preşedintele ASF.