Italia a extins drastic măsurile de urgență la nivel național, care includ restricții de călătorie și interzicerea adunărilor publice, în întreaga țară. Primul ministru Giuseppe Conte a ordonat oamenilor să rămână acasă și să ceară permisiunea pentru călătorii esențiale. El a spus că măsurile au fost concepute pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.
Provincia Lombardiei în centrul focarului oferă speranță cu toate că Italia este cea mai grav afectată țară după China. Numărul infecțiilor confirmate a crescut și cu 24% de duminică, au arătat cifrele oficiale. Cazurile de virus au fost confirmate în toate cele 20 de regiuni italiene. La 21 februarie, provincia Lodi din Lombardia se afla în centrul focarului coronavirus din Italia, când a fost confirmat primul caz transmis local în orașul Codogno.
Orașul a fost pus imediat sub carantină, cu alte 10 persoane în întreaga provincie, care se aflau la sud de Milano. Astăzi, pe măsură ce apelurile către liniile de urgență revin la nivelurile de dinainte de focar, Lodi oferă o speranță pentru modul în care restul Italiei ar putea depăși pandemia și să-și revină. În ultimele săptămâni, provincia, care are o populație de aproximativ 230.000 de locuitori, a înregistrat o scădere susținută a ratei noilor infecții, cazurile totale până luni ajungând la 2.278, o creștere cu 23 de duminică.
„Primele zile au fost foarte brutale, caracterizate printr-un număr semnificativ de pacienți cu dificultăți de respirație. Acum, situația se normalizează, avem în continuare de-a face cu unii pacienți cu Covid-19, dar situația a trecut de la unul de maximă urgență la revenirea la niveluri mai obișnuite de management. „, au declarat oficiali.
Fabrizio Canevari, manager de operațiuni la Soreu della Pianura, un serviciu de siguranță și prim ajutor care gestionează apelurile către numere de urgență care acoperă patru provincii din Lombardia, inclusiv Lodi, a declarat: „În ziua a treia a focarului am avut 2.300 de apeluri, duminică au fost 480 deci ne întoarcem la un nivel de activitate relativ normal.”
Unitatea de urgență din spitalul Codogno a fost închisă imediat după depistarea primului caz de coronavirus, serviciile fiind transferate la spitalul din orașul Lodi. Până săptămâna trecută, spitalul a tratat 1.700 de pacienți cu Covid-19, dintre care 300 au murit. Provincia Bergamo, la nord de Milano, a suferit o soartă similară cu Lodi la începutul focarului, prin faptul că inițial virusul a fost diagnosticat greșit la un spital din orașul Alzano Lombardo, permițându-i să se răspândească la alți pacienți și personal medical.
Deși primul caz la Bergamo a fost confirmat la 23 februarie, 1,2 milioane de persoane au intrat în blocare cu restul regiunii Lombardiei la 8 martie, timp în care a devenit rapid „locul zero” al Italiei. Luni, au existat 9.815 cazuri de coronavirus confirmate în provincia Bergamo, în timp ce numărul de decese în martie a fost de 2.060, potrivit cifrelor oficiale.
Guvernul italian studiază o combinație de măsuri care ar permite țării să treacă treptat spre ușurarea carantinei, inclusiv un sistem pentru testarea, urmărirea și izolarea virusului. Până în prezent, regiunile din sudul Italiei au reușit să elimine infecțiile. Potrivit lui Cristian Gaiță, un antreprenor român, activ în diaspora din Italia, după Paște, industria ar reporni, iar multe domenii s-ar putea șă-și reia activitatea.
”După Paște, industria ar reporni, iar multe domenii își vor relua activitatea. Nu trebuie să ne relaxăm în ceea ce privește igiena. Răbdarea oamenilor a ajuns la limită, dar cazurile au scăzut pentru că s-au respectat regulile. Lumea a ajuns să nu mai aibă resurse, a fost o perioadă lungă de carantină. Se face multe donații, oamenii duc de mâncare, este această solidaritate și mobilizare în rândul românilor, mai ale. Italienii au structurile lor de ajutor. Oamenii nu mai au bani. Nu au de mâncare efectiv.” a declarat la Digi 24 Cristian Gaiță.