De parcă nu erau suficiente probleme în România, acum a apărut alta. Este vorba despre polițele RCA, care au explodat după falimentul City Insurance. Șoferii români sunt disperați și amenință cu proteste în stradă!
Pe piața asigurărilor auto este haos total. Decizia Autorității de supraveghere financiară de a retrage autorizația de funcționare City Insurance a făcut ca prețurile polițelor RCA să se majoreze foarte mult! Cei mai afectați de aceste scumpiri sunt, bineînțeles, conducătorii auto.
Polițele RCA au crescut chiar și cu 100%, dezvăluie Augustin Hagiu, președintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport. Atât șoferii, cât și transportatorii sunt revoltați de această măsură și spun că ultima lor soluție este să iasă în stradă, în semn de protest.
Prețurile de pe piața de asigurări auto au explodat. Spre exemplu, polița RCA a unei persoane fizice de 45 de ani era 416 RON, la data de 6 septembrie. După majorare, acum ar trebui să plătească pe aceeași poliță suma incredibilă de 891 de lei, adică o creștere de aproximativ 110%.
În aceeași situație nefavorabilă sunt și persoanele juridice. Pentru un cap tractor, polița RCA a fost de 7500 de lei, pentru 12 luni. În prezent, pe același cap tractor s-ar plăti, pentru șase luni, nu mai puțin de 17 mii de lei!
Cei mai afectați la buzunar de aceste scumpiri ale polițelor RCA sunt șoferii. Mai trist este faptul că scumpirile nu se vor limita la RCA. Din cauză că s-au dublat polițele, transportatorii ameninţă cu tarife mai mari, iar asta înseamnă scumpiri în lanț.
„Înseamnă scumpiri în lanț. Pentru că una este să iau o poliță RCA cu 8.000 pe an, și una este să iau o pliță RCA cu 17 mii de lei la 6 luni de zile. Presupun că și noi va trebui să mărim prețurile cu 20 – 30% pentru a face față doar la această poliță RCA”, a declarat Vasile Ştefănescu, președinte COTAR, pentru Antena 3.
Polițele RCA explodează în România din două motive, spun specialiștii. În primul rând, mulți asigurători nu depind de polițele RCA, motiv pentru care nu doresc o migrare a clienților City Insurace către ei. Al doilea motiv, având în vedere cererea foarte mare, ar fi că actorii de pe piață speculează momentul pentru profit, iar autorităție statului nu intervin pentru a plafona aceste prețuri, sunt de părere experții. Urmează scumpiri în lanț după falimentul City Insurance!