Despăgubirile City Insurance. Când vor începe plățile către păgubiți

Despăgubirile City Insurance. Când vor începe plățile către păgubiți
Încep în curând plățile către păgubiții companiei

Falimentul City Insurance, neplăcut pentru clienții care au avut încredere într-un sistem reglementat și supravegheat de stat, a dat peste cap întreaga piață a polițelor RCA din România. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a retras pe 17 septembrie  autorizația de funcționare a City Insurance. Compania a fost cel mai mare asigurător din țară care își datorează poziția portofoliului masiv de asigurări auto obligatorii. ASF a inițiat ulterior procedura de faliment împotriva companiei.

Falimentul City Insurance destabilizatorul pieței de asigurări RCA

City Insurance, asigurătorul românesc, înființat și controlat până în iunie de omul de afaceri român Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, nu a respectat în iunie strategiile de redresare cerute de ASF.

Conform strategiilor, asigurătorul trebuia să își majoreze capitalul cu 150 de milioane de euro până la 6 septembrie. Un fond de investiții înregistrat în Elveția, I3CP, a promis să cumpere noi acțiuni emise de asigurător, dar nu a reușit să facă rost de bani până la termenul limită. ASF a anunțat că City Insurance nu a reușit să demonstreze că este capabil să își majoreze resursele proprii astfel încât să îndeplinească cerințele de capital minim și de solvabilitate.

De asemenea, autoritatea a concluzionat că societatea este deja în insolvență și că solvabilitatea sa continuă să se deterioreze. Așa se face că a retras pe 17 septembrie  autorizația de funcționare a City Insurance, declarând și falimentul companiei. Având cea mai mare pondere în piața polițelor RCA, falimentul City Insurance a devenit destabilizatorul acestei piețe, primul efect fiind creșterea valorii unei polițe RCA.

FGA are peste 56.000 de cereri

Imediat după declararea falimentului City Insurance, guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care ar permite FGA să plătească banii în termen de 60 de zile după ce asigurătorul își pierde licența de funcționare. Potrivit unor surse familiare cu piața, portofoliul companiei va genera despăgubiri totale în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.

Conform celor de la Hotnews, FGA are deja un număr important de cereri de despăgubiri și restuiri ale sumelor către păgubiții companiei, numărul fiind de aproape 57 de mii de cereri

„FGA a primit până la această dată un număr de cca. 56.900 cereri de plată (despăgubire și restituire), fiind în acest moment în proces de înregistrare a acestora.

Valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai societății City Insurance SA aferente cererilor de plată depuse până la această dată este estimată la aproximativ 530 milioane lei.”, a precizat ASF, conform HotNews.

FGA are sumele necesare să acopere plățile datoriilor City Insurance către păgubiți

Aceeași instituție a confirmat faptul că, începând cu data de 29 noiembrie anul curent, vor începe să se facă plățile către pagubiții City Insurance, conform normelor stabilite de lege, FGA având la finele lui octombrie aproximativ 630 de milioane de lei disponibili pentru a acoperi plata sumelor calculate.

„Termenul de 29 noiembrie pentru demararea plăților în contul City Insurance respectă prevederile legale care dispun că, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existentei indiciilor stării de insolvență a asigurătorului.

Fondul este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale, în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015. FGA a luat măsurile ce se impuneau și depune toate eforturile astfel încât prevederile legale să fie respectate.”, mai spune ASF.