Deși Ministerul Mediului și, implicit, Guvernul Ciucă, anunțau compensații la factura de căldură pentru perioada iernii, puțini sunt cei care știu că mai pot beneficia de aceeași compensații la facturi și locatarii diin blocurile cu centrale termice comune. Planul de compensare, conform lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, se poate aplica și în această situație, iar condițiile sunt similare consumatorilor individuali.
La începutul lunii noiembrie, anul trecut, guvernul lua decizia de a introduce subvenții pentru consumatorii finali la facturile pentru căldură. Perioada stabilită este 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Cu toate astea, puțină lume știe că de aceste compensații pot beneficia inclusiv asociațiile de locatari care au montate la subsolul blocurilor centralele comune de încălzire. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, este cel care a adus în discuție acest aspect.
„În general, în discuțiile care au existat în spațiul public, au luat în considerare într-o proporție de 95%, dacă nu 99% strict consumatorul casnic, din perspectiva consumatorului direct, al celui care are un contract cu un furnizor. Asta a făcut ca subiectul asociațiilor să nu fie abordat deloc.”, a declarat Dumitru Chisăliță, preluat de Antena 3.
Deși aparent sunt similare cu cele ale consumatorului direct, racordat la sistemul de încălzire centrală, există câteva deosebiri. Una dintre ele, accentuată de Dumitru Chisăliță, este că nu se poate face unilateral de unul din locuitorii dintr-un asemenea bloc. Demersul trebuie făcut direct de reprezentanții legali ai Asociațiilor de Bloc, unde există centralele termice comune.
„Locatarii nu pot face demersuri, pentru că acestea se fac de către împuterniciții legali. Dar, ca și sfat, îndemn, recomandare, se pot adresa reprezentanților asociației. Depinde ce scrie în statut. Până la urmă fiecare asociație își desfășoară activitatea în concordanță cu ce scrie în statut, dacă este o obligație în sensul larg sau strict.
Și în al doilea rând, pentru că nu e neapărat o situație complicată, dar este, totuși, complexă, să faci acea listă, să înmulțești niște cifre, pe apartamente – e un pic de lucru – și, din păcate, cel puțin pentru luna noiembrie și decembrie nu cred că o să fie niște compensări spectaculoase, în funcție de data încheierii contractului.”, a precizat Dumitru Chisăliță.
Deși există posiblitatea comensărilor, sumele nu vor substanțial mai mari, mai spune același Chisăliță, dar dacă e să privim în ansamblu se vor resimți în costurile zilnice. Anul 2022 anunță noi scumpiri, așa că un astfel de demers, ar fi bine-venit.