Scrisoarea pe care o vor primi consumatorii de energie electrică în această toamnă. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Scrisoarea pe care o vor primi consumatorii de energie electrică în această toamnă. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021
De când se liberalizează piața energiei electrice

Românii vor primi prin poștă scrisori prin care vor fi înștiințați că piața energiei electrice va fi liberalizată. Așadar, fiecare va avea posibilitatea să își aleagă furnizorul de electricitate, în funcție de cel mai bun preț pe care acesta îl oferă.

De când se liberalizează piața energiei electrice

Consumatorii care nu vor alege, vor plăti energia la preț de serviciu universal. Toți consumatorii de energie electrică care sunt în reglementat, adică nu au schimbat furnizorul și/sau contractul, vor primi în toamnă o scrisoare de la furnizorul actual prin care vor fi înștiințați că piața se liberalizează de la 1 ianuarie 2021, și că, dacă nu aleg altă ofertă, pot rămâne în continuare la acest furnizor, dar la tarif de serviciu universal, scrie economica.net.

Prevederea apare într-un ordin al ANRE, aflat încă la stadiul de proiect. Cităm din nota de fundamentare: „Proiectul de ordin propune (…) informarea clienţilor casnici din portofoliul propriu de către furnizorii de ultimă instanță, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2020, cu privire la liberalizarea pieţei interne de energie electrică și eliminarea tarifelor reglementate pentru această categorie de clienţi finali începând cu data de 1 ianuarie 2021 prin:

De când se liberalizează piața energiei electrice
De când se liberalizează piața energiei electrice

Ce se întâmplă cu consumatorii care nu aleg un furnizor de electricitate

• transmiterea lunară de către furnizorii de ultimă instanță a unei informări al cărui model este prevăzut în proiectul de ordin, care va avea atașată o ofertă pentru serviciul universal ce va conține prețul pentru serviciul universal aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2021, perioada de aplicare a prețului pentru serviciul universal din ofertă precum şi o referinţă clară şi explicită cu privire la locul unde poate fi consultat contractul cadru aplicabil; • indicarea în mod complet şi transparent a motivelor care pot conduce la variaţia preţului de furnizare și descrierea modului/metodei prin care preţul respectiv variază;

• afişarea de către furnizorii de ultimă instanță, pe toată perioada 1 octombrie 2020 – 31 decembrie 2020, la punctul unic de contact, în centrele de informare regională/locală şi în fereastra principală a paginii de internet, la loc vizibil, a informării privind prețul pentru serviciul universal, valoarea tarifelor reglementate pentru serviciile incluse, precum şi contractul cadru aplicabil clienților casnici”.

Practic, clienții casnici de energie electrică rămași la reglementat (circa 6 milioane) vor fi înștiințați că actualele prețuri și contracte reglementate expiră la 30 decembrie 2020. Ei pot fie alege o ofertă de tip concurențial de la furnizorul actual sau de la alt furnizor, fie pot rămâne la furnizorul de ultimă instanță (FUI) al zonei (Enel, Electrica, CEZ sau E.On) și vor primi energie la preț de serviciu universal.

Cum se calculează prețul pentru serviciul universal

Serviciul universal reprezintă, pe scurt, dreptul oricui de a avea acces la energie electrică. De el poate uza oricine care nu are un furnizor și va primi energie în continuare de la unul dintre cei patru FUI, la un preț special , preț de serviciu universal, care este stabilit pe baza unei formule impuse de ANRE.

Atenție, acest preț nu este impus în sine, ci doar modalitatea de stabilire a sa. Și, mai ales, nu este fix pe o perioadă contractuală, de un an, să zicem, așa cum sunt prețurile din ofertele comerciale ale furnizorilor.

Prețul este calculat în funcție de prețul spot, cel al pieței pentru ziua următoare (PZU), după următoarea formulă: 1,3 x prețul de închidere al PZU din luna precedentă + costul componentei de furnizare. Acesta este doar prețul energiei, și până a ajunge la facture finală trebuie adăugate tarifele de rețea, certificatele verzi, cogenerarea și taxele, acestea fiind reglementate de stat și pentru tariful final concurențial și pentru cel de serviciu universal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI