Vești bune pentru milioane de români care merg la muncă în străinătate. Se schimbă legea!

Vești bune pentru milioane de români care merg la muncă în străinătate. Se schimbă legea!
Românii care merg la muncă în străinătate, avantajați de noua lege

Vești extraordinare pentru milioane de români care și-au găsit locuri de muncă în străinătate. Se schimbă legea, iar aceasta este numai în avantajul lor. Ce vor trebui să respecte angajatorii?

Vești bune pentru românii care lucrează în străinătate

Românii care vor munci în străinătate au parte de mai multă siguranță de acum încolo, arată ultima lege care indică faptul că firmele care îi vor trimite peste hotare vor fi obligate prin lege să respecte noi reguli.

Concret, acestea sunt nevoite să se asigure că au condiții de cazare, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că muncitorii au toate actele pentru țara în care vor lucra și să transmită aceste date Inspectoratului de Muncă.

  • Contextul și schimbările făcute de oficiali

Context: Scandalurile din anul trecut în care au fost implicați numeroși români exploatați în străinătate i-au făcut pe guvernatorii noștri să ia inițiativă pentru ca cetățenii să nu mai aibă atât de mult de suferit în condițiile în care un număr impresionant de mare dintre ei pleacă la lucru în afară țării. Oficialii străini au fost astfel și ei nevoiți să privească altfel lucrurile și să refacă legislația din țările lor. În acest caz se află Germania și Austria.

Modificări: Noua lege obligă firmele de recrutări să fie mult mai trasparente, așa că de acum vor fi obligate întâi de toate să medieze gratuit relația dintre muncitori și angajatorul străin, să le facă asigurare de sănătate, să facă verificarea documentelor de care este nevoie pentru plecarea în afara țării și să transmită către Inspectoratele de Muncă numeroase informații precum:

– cele referitoare la destinație
-adresa angajatorului
-locurile în care vor munci oamenii
-domeniile de activitate

„Cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute”

„Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați”
Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport”, arată Larisa Papp, director în cadrul Direcției pentru Controlul Relațiilor de Muncă, conform știrileprotv.ro. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI