Este vestea momentului pentru milioane de români! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022, anunțul este așteptat de foarte multă vreme. iată că așteptarea a luat sfârșit. Această categorie de români are toate motivele să fie fericită.
Blocul Național Sindical vine cu vești bune pentru românii care își pierduseră speranța că, în România, se mai poate întâmpla ceva bun. De la 1 ianuarie 2022, se produc modificări. Salariul minim s-ar putea majora. Mărirea ar urma să se facă de la începutul anului viitor.
Salariul minim s-ar putea majora de la i ianuarie 2022, însă cu o condiție, anunță Sindicaliștii. Românii vor avea mai mulți bani în buzunar doar dacă se va da curs propunerii venite din partea Blocului Național Sindical. Iată ce declară liderul Sindicaliștilor.
Propunerea Blocului Național Sindical este ca salariul minim net să ajungă la 1530, în 2022. Discuția dintre reprezentanții Sindicaliștilor și guvernanți a avut loc în ultima zi din august (n.r. – marți, 31 august). În urma întâlnirii din ultima zi de vară s-au analizat variantele propuse. Noi discuții ar urma să aibă loc săptămâna viitoare cu participarea patronatelor.
BNS vrea ca salariul minim pe economie să ajungă la 1530 RON net, începând de la 1 ianuraie 2022. Sindicatele susțin că această majorare poate fi posibilă dacă deducerea personală de bază se dublează, de la 350 la 700 lei, pentru salariile aflate sub şi la nivelul salariului minim.
“Ar duce la un slariu minim net de circa 1550 de lei. Am luat în evaluarea noastră în calcul și impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului economic, pentru că există și riscul ca o creștere brutală a salariului minim să ducă la pierderea foarte multor locuri de muncă“, a explicat liderul BNS, Dumitru Costin.
După discuțiile purtate de către sindicaliști și guvernanți, marți după-amiază, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care a precizat că „orice majorare trebuie să fie susţinută de economie pentru a evita blocajele ulterioare”.
”Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.
Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie. Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare.
Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Național Tripartit, astfel încât confederațiile sindicale și cele patronale să își prezinte și față în față propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim.
După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”, a subliniat ministrul Raluca Turcan.