Mulți români își doresc ca salariul minim pe economie să se află într-o continuă creștere, dar puțini știu că toți angajații din țara sunt ajutați de cifrele mai mari. Există câteva explicații inedite pentru creșterea sumelor de bani pe care le primesc oamenii.
În perioada 2008-2021, s-au întregistrat creșteri pentru salariul minim net și salariul mediu net. Acestea s-au dublat în euro și triplat în lei, iar numărul de angajați a crescut cu peste 230.000 de persoane față de ultimii 14 ani.
Spre exemplu, în momentul de față, persoanele ce sunt cotate cu salariul mediu au ajuns la o sumă de 3.500 de lei net pe lună, în timp ce în 2008 se câștigau 1.300 de lei. Apoi, în 2008 salariul minim era de 440 de lei, în timp ce în zilele noastre suma este de aproximativ 1.400 de lei pe lună, potrivit zf.ro.
Creșterile salariilor au fost susținute, din 2008 până în zilele noastre, de companii ce s-au dezvoltat. Mai mult, rata de șomaj a scăzut, iar în multe zone există locuri de muncă unde românii pot să câștige cu mult peste salariul minim pe economie.
„Salariile, şi minim, şi mediu, s-au triplat din 2008 încoace şi acesta este un lucru bun, pentru că aceste creşteri au fost susţinute de companii, companii care au putut să se dezvolte şi să-şi menţină ritmul de producţie.
În ciuda faptului că salariile au crescut, şomajul a scăzut. Să nu uităm că au fost ani în care salariul minim a crescut cu două cifre.
Acum, în zonele industriale puternic dezvoltate nu mai există salariul minim, companiile oferă salarii peste acest nivel.”, a transmis Florin Codean, ce ocupă funcția de country manager Adecco.
Mai exact, în 2015 exista o creștere cu 22% față de 2014, iar, la finalul anului 2017, salariul minim reprezenta 46% din salariul mediu pe economie.
Creșterile au fost reduse în ultimii ani atunci când vine vorba de aceste câștiguri, așa că s-a ajuns la o cifră de 40% din cât reprezintă salariul minim în comparație cu unul mediu.
Recent, Raluca Turcan discuta despre faptul că sumele primite de mulți români sunt mult prea mici. Totuși, în cazul în care o să existe o creștere, aceasta trebuie să fie făcută în așa fel încât să nu fie produse concedieri în masă.
„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare.
Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii.
De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă.”, a transmis Raluca Turcan.