Cu ceva vreme în urmă pensionarii primeau o veste optimistă, aceea a măririi pensiilor, din păcate cei aproape 7 milioane de oameni, află astăzi că s-ar putea să mai aștepte. Cât? Premierul Orban explică acest aspect.
Orice modificare a legii pensiilor depinde strict de buget, și cum suntem într-o criză economică, iminentă, acest desiderat s-ar putea să fie pus în stand-by de actualul guvern condus de Ludovic Orban. Așa cum relatam într-un articol recent, au fost voci care avertizau că o asemenea creștere ar da peste cap toate calculele de echilibarea a bugetului de stat. Inclusiv ministrul Cîțu și-a exprimat această îngrijorare, încercând să aducă și argumentele necesare.
Discursurile populiste și electorale, că suntem încă în an electoral, ale premierului Orban au venit cu promisiuni pe marginea pensiilor, declarând că sunt bani și că se vor mări, conform calendarului, de la 1 septembrie. Mnistrul Florin Cîțu susținea că, atât pensiile, cât și salariile din sistemul bugetar, sunt în pericol, tocmai din lipsa fondurilor.
Ieri, 1 iunie, Orban a declarat într-un interviu dat celor de la Digi24 că: ”(..) pensionarii să aibă încredere că guvernul va crește pensiile, dar în privința cuantumului se va ține seama de ceea ce va permite economia în mod real.” Cu alte cuvinte s-ar putea ca acea majorare de 40 %, ce trebuia făcută de la 1 septembrie, să nu se mai poată realiza.
Realitatea economică este și mai cruntă, având în vedere că două luni de oprire a mecanismelor economice au golit vistieria Guvernului, prin plata unor datorii dar și prin plata șomajului tehnic acordat celor ce au avut de suferit după urma acestor două luni de carantină totală. Asta dacă luăm în calcul doar împrumuturile de pe piața externă și cea internă, în valoare de 4,9 miliarde de euro, doar în luna mai.
Dacă mai luăm în calcul și că la începutul lui 2020, necesarul de finanţare al României era de 87 miliarde de lei, iar scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor au determinat mărirea necesarului de finanţare a României la cel puţin 130 de miliarde de lei (26-27 miliarde de euro), asta înseamnă o îndatorare și mai mare a statului și, implicit, diminuarea cheltuielilor cu pensiile, că despre ele vorbim, cu cel puțin 20 de procente. Altfel spus, s-ar putea ca mărirea să nu se mai poată produce în aceste condiții.
”Vom crește cu siguranță pensiile, dar în mod realist, având garanțiile de sustenabilitate, dar trebuie să existe un fundament economic solid pentru a crește pensiile și în funcție de rezultatele pe care le vomvedea în economie, e vom crește. Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă. Anunțul va fi făcut când o să avem informații pe care putem să ne bazăm în mod adevărat”, este mesajul pe care îl transmite Ludovic Orban.