15 feb. 2023 | 15:39

Vestea momentului vine de la BNR. Anunțul făcut de Mugur Isărescu

Economic
Vestea momentului vine de la BNR. Anunțul făcut de Mugur Isărescu
Romania ocupă un loc fruntas in UE din punct de vedere economic în 2023

În cursul zilei de astăzi, Gunvernatorul BNR a publicat documentul „Raport trimestrial asupra inflaţiei”, iar anunțul făcut de Mugur Isărescu are menirea de a da o șansă, cel puțin optimistă, economiei românești, pentru acest an, dar și pentru 2024.

Romania ocupă un loc fruntas in UE din punct de vedere economic în 2023

Datele econimice ale anului trecut, poziționează România pe un loc fruntaș între țările membre UE, alături de Irlanda. Eurostat aată că în primele trei trimestre ale anului 2022, PIB-ul real anual al României a crescut cu 4,3%, datorită formării brute de capital fix și consumului privat.

Conform datelor, aceste creșteri masive au fost susținute și de o piață a forței de muncă puternică și de creșterea salariilor. Peste toate acestea, și măsurile guvernamentale de sprijin pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate ale energiei, au avut un aport important la această creștere.

Pentru 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, condițiile de finanțare stricte și încetinirea celorlalte economii ale UE sunt toate menite să reducă creșterea reală a PIB-ului în România la 2,5%. Punerea în aplicare a PRR ar trebui să contribuie la investiții puternice, care se așteaptă să fie principalul motor de creștere.

Alte fonduri ale UE urmează să sprijine, de asemenea, investițiile. Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, se preconizează că va crește datorită majorărilor salariului minim, pensiilor și salariilor din sectorul public, precum și datorită prelungirii plafonării prețurilor la energie până în 2025. Se preconizează că exporturile nete vor rămâne negative din cauza monedei puternice și a cererii scăzute pe piețele de export.

În acest context vine și „Raport trimestrial asupra inflaţiei” publicat de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu care prezintă noi previziuni privind rata inflației din acst an, precum și datele referitoare la anul 2024.

Vezi și: Vești proaste pentru românii care folosesc gaze pentru a se încălzi. Ce se va întâmpla în viitorul apropiat

Anunțul făcut de Mugur Isărescu astăzi este unul optimist

Datele statistice, venite de la INS, arată că rata anuală a inflației din România a scăzut la 15,07% în ianuarie 2023, de la 16,37% în luna precedentă, sub așteptările pieței, de 15,8%. Aceasta a fost cea mai mică valoare, conform datelor, din iulie anul trecut, în principal din cauza unei încetiniri a costului produselor nealimentare.

În ianuarie 2023 costurile prouselor nealimentare a scăzut la 11,88% față de 14,95% în decembrie 2022. Dar, deși avem o scădere la produsele nealimentare, în ceea ce privesc restul, prețurile au accelerat atât pentru produsele alimentare, înergistrându-se o creștere de 22,47% față de 22,05%, cât și pentru servicii, vorbind de gaze și energie, iar creșterea este la 10,27% față de 9,78%. Tot în ianuarie 2023, prețurile de consum au crescut cu 0,34%, cel mai puțin din noiembrie 2021, după un avans de 0,37% în decembrie anul trecut.

În acst context vine și anunțul făcut de Mugur Isărescu astăzi, care pare a fi unul optimist, în ceea ce privește rata inflației pentru 2023, după ce la începutul lunii anunța modificarea valorii la dobânda cheie la 7%. În raportul publicat astăzi, Muur Isărescu scrie că „Rata anuală a inflației IPC a ajuns pe un platou în T4 2022, coborând la 15,1 la sută în ianuarie 2023”, dar și că anumite presiuni, făcând referire la la nivelul costurilor de producție, materii prime și materiale, utilități, transport, forță de muncă, și la condițiile încă favorabile de cerere, au fost și sunt încă în creștere.

Raportul mai prezintă idee că piețele internaționale de energie și măsurile administrative de protejare a consumatorilor au fost factori importanți la scăderea procentului de inflație, în aceeași barcă fiind și măsurile de temperare a așteptărilor inflaționiste ale operatorilor economici, precum și manifestarea unor efecte de bază favorabile.

Vezi și: Cine e de vină pentru creşterea ROBOR-ului. Mugur Isărescu, avertisment serios: „Au sărit calul”

Raportul publicat de BNR astăzi, poate fi consultat aici, „Raport trimestrial asupra inflaţiei, februarie 2023”, iar datele din document trag un semnal de alarmă, la fel ca și anunțul făcut de Mugur Isărescu:

„Ce faci dacă le reduci cererea? Îi bagi pe producători, ăştia au costurile ridicate, le reduci cererea îi mai bagi şi în recesiune. Deci, atenţie mare, spun eu. Discutăm şi noi în Consiliul de Administraţie această temă. Este o temă recurentă.

Ce poate să facă bine politica monetară restrângând cererea? Să o aducem, cum aţi văzut mai înainte, să o aducem spre zero, adică atât cât este în prezent. Un excedent de cerere este bine, dar cât poţi să o bagi în teritoriu negativ?

Şi trebuie să fim atenţi în acelaşi timp, că ea vine în jos treptat, partea de costuri, să nu explodeze celelalte componente: preţurile administrate, preţurile volatile la legume şi fructe. Altminteri, la anul, o inflaţie de 4,2%, spun eu, e în afara ţintei, în afara intervalului ţintit, dar este rezonabilă dacă ne uităm la contextul geopolitic în care trăim. Avem multe componente pe care nu le stăpânim”, a fost anunțul făcut de Mugur Isărescu.

Rămâne de văzut care vor fi măsurile economice stabilite de guvern, deocamdată condus de Nicolae Ciucă, în colaborare cu BNR, iar ulterior, după rocada guvernamentală, care vor fi măsurile anti-inflație pe care le va lua noul executiv de la Palatul Victoria.

Digisport.ro
Italienii s-au convins de Dennis Man după ”nebunia” din Lecce - Parma și i-au dat o nouă poreclă
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Prințul a revenit în Familia Regală. A fost dorința Regelui Charles
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Rusia, îngenuncheată. Puterea lui Putin s-a prăbușit
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Noua lege a pensiilor. În ce situații se poate cumula pensia cu alte venituri. Precizările Casei de Pensii
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro