Economia european și, implicit, din România, trece prin momente extrem de grele. Situația fără precedent a dus la o rată a inflației majorate, în raport cu prognozele inițiale. Din păcate, avem o veste grea pentru români, după decizia anunțată de BNR. Noil calcule vin să certifice temerile analiștilor. BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalului lui 2022.
După o primă jumătate de an în forță, economia UE a intrat acum într-o fază mult mai dificilă. Șocurile declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează cererea globală și consolidează presiunile inflaționiste la nivel mondial.
UE se numără printre cele mai expuse economii avansate, din cauza dependenței mari de importurile de gaze din Rusia. Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și apasă asupra producției.
Deși creșterea preconizată în 2022 ar fi trebuit să fie mai bună decât se preconiza anterior, perspectivele pentru 2023 sunt semnificativ mai slabe. Mai ales în ceea ce privește creșterea. De cealaltă parte, previzunile sunt mai ridicate în ceea ce privește inflația, comparativ cu previziunile intermediare de vară enunțate de Comisia Europeană.
Se preconiza că valorile peste așteptări ale inflației pe parcursul primelor zece luni ale anului 2022, proiecția privind rata anuală a inflației la 9,3% în UE și la 8,5% în zona euro. Se preconizează de asemenea că inflația va scădea în 2023.
Cu toate astea, analiștii spun că va rămâne la un nivel ridicat. Procentul estimativ calculat pentru anu viitor este 7,0% în UE și de 6,1% în zona euro, înainte de a se tempera în 2024 la 3,0% și, respectiv, 2,6%.
Comparativ cu previziunile intermediare, aceasta reprezintă o revizuire în creștere, spun analiștiii. Creșterea este cu aproape un punct procentual pentru 2022 și cu peste două puncte procentuale în 2023.
Noile revizuiri reflectă, în principal, prețuri cu ridicata semnificativ mai mari la gaze și energie electrică. Cele două situații, din păcate, exercită presiuni asupra prețurilor cu amănuntul la energie, precum și asupra majorității bunurilor și serviciilor din coșul de consum în toate cele 27 de state membre.
Recent, BNR a avut ședința de Consiliul monetar, unde s-au luat mai multe decizii și a fost prezentat și raportul asupra inflației pentru primele 10 luni din acest an. Conform datelor BNR, inflația a ajuns la 15,9% în septembrie, în creștere față de 15,3% în august.
Creșterea a fost determinată în mare parte de reluarea presiunilor asupra prețurilor pentru bunurile nealimentare. Rata medie anuală a inflației a crescut la 11,7% în septembrie 2022, față de rata din luna august, de 10,9%.
Raportul BNR publicat astăzi, arată care sunt concluziile acestor 10 luni din acest an, precum și creșterea prognozei ratei de inflație la 16,3%. Așa cum spuneam, pe 8 noiembrie a avut loc ședința Consliului monetar al BNR, ședință în care s-au luat câteva decizii importante, după cum sunt prezentate în Raportul publicat azi:
În afară de acest aspect, raporul prezintă și un posibil scenariu de redresare a inflației, cel puțini pe plan local. Au fost analizate și prezentate și riscurile la adresa traiectoriei proiectate a ratei inflației, după cum urmează: