Cine e de vină pentru creşterea ROBOR-ului? În ultimele zile, BNR a anunțat o creștere record la ROBOR. Luni, 8 august, valorile înregistrate erau de 8.14 la trei luni, 8.25 la șae luni și 8.35 la 12 luni. Ziua de azi a adus noi valori, ROBOR la trei luni a rămas la aceeași valoare de ieri. ROBOR la șase, respectiv 12 luni, a ajuns la 8.27, respectiv 8.36%. În acest context al creșterilor, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost întrebat „Cine e de vină pentru creşterea ROBOR-ului?”. Șeful BNR dă vina pe bănci pentru fluctuațiile de creștere, declarând că „Au sărit calul”.
Ultimele luni ale anului 2022 au înregistrat valori record ale ROBOR, la toate perioadele de cotație. Cea mai mare creștere, și care influențează în mod direct creditele, este cel la trei luni. ROBOR-ul la trei luni a fost cotat azi, 9 august 2022, la 8,14%, fiind aceeași cotație ca și ieri, pe 8 august.
Cu toate astea, spune Mugur Isărescu, dând vina pe bănci, „băncile au sărit calul și au dus indicele ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”. Cu alte cuvinte, traducând cele declarate, șeful BNR dă vina pe bănci pentru fluctuațiile de creștere, declarând că „Au sărit calul”:
„A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România.
Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al șaptelea la nivel al inflației Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20% (…).
Trebuie să recunosc că acele condiții de lichiditate probabil că au împins băncile să sară calul cu ROBOR. Am înăsprit condițiile de creditare, ca să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că și acolo e vorba tot de români și aceia chiar pierd.”, declară Mugur Isărescu.
Cu o rată a inflației lunare, care a crescut în iulie la 15.05%, și cu o marjă extrem de mare de continuare creștere, Mugur Isărescu atenționează piața financiară din România asupra presiunilor puse pe acest segment.
ROBOR va crește în continuare, iar politicile monetare ale BNR arată noi modificări la dobânda cheie. În acest context, Muguru Isărescu spune că „Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională și atunci probabil că se va apropia ROBOR la 3 luni de rata de politică monetară”.