27 mart. 2023 | 15:14

Vestea momentului despre pensiile speciale. Ce s-a discutat în coaliția de guvernare

Politică
Vestea momentului despre pensiile speciale. Ce s-a discutat în coaliția de guvernare
Presiunile puse pe guvernul de coaliție

Necesitatea reformei în sistemul de pensii este deja o directivă clară venită de la Comisia Europeană și Banca Mondială. Presiunile puse pe guvernul de coaliție din ultima vreme au avut ca rezultat o întâlnire de urgență în weekend între factorii decizionali din actuala coaliție PNL-PSD-UDMR. Surse politice din interior spun că s-a ajuns la o cifră în cazul acestor pensii, iar asta este vestea momentului despre pensiile speciale. Citește mai departe și află ce s-a discutat în coaliția de guvernare la întâlnirea de duminică.

Presiunile puse pe guvernul de coaliție

Așa cum s-a mai scris, România este obligată prin asumarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să opereze modificări consistente în ceea ce privesc pensiile speciale din sistemul bugetar. Recomandările forului european, precum și cele ale Băncii Mondiale, deveneau măsuri imperative pentru actuala coaliție, existând riscul de a pierde sume considerabile dacă nu se iau în calcul.

Încă din octombrie anul trecut, printr-un document public trimis de Banca Mondială, se cerea ca la București să se ia măsuri care să alinieze treptat pensiile speciale, cu excepția  pensiilor militare, considerate pensii de servici, la principiile drepturilor bazate pe contribuții împărtășite de sistemul public general de pensii.

Banca Mondială a susținut atunci că aplicarea acelorași măsuri pentru pensiile militare ar avea un impact negativ asupra personalului din cadrul Armatei Române, care s-ar putea pensiona mai repede decât era planificat. Alte efecte ar fi și asupra atractivității unei cariere militare, mai ales în contextul actual al războiului din Ucraina.

Statul cheltuie 1,5 miliarde de lei din banii publici

Așa cum scriam recent, statul român plătește cel puțin 1,5 miliarde de lei din banii publici cu plata pensiilor speciale, ceea ce, în opinia Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, nu se justifică, punând condiția acceptării modificărilor cerute, sau suspendarea unor sume din PNRR.

În acest context, cu mult înainte de întâlnirea de urgență din acest weekend, ministrul de la Finanțe, Adrian Câciu declara că „Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. România are bani, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani.”

Vezi și: Pensiile care scad în România. Anunțul oficial pentru acești pensionari

Întâlnirea de taină de duminică, vestea momentului despre pensiile speciale

Ca urmare a acestei situații extrem de delicate, coaliția PNL-PSD-UMDR a luat decizia să se întâlnească în regim de urgență pentru a discuta care ar fi modificările necesare pentru pensiile speciale, iar surse politice din interior spun că s-ar fi ajuns la un anume consens.

Concret, spun aceleași surse, s-a stabilit ca niciuna din pensiile speciale în plată să nu mai depășească veniturile din activitate, iar quantumul de impozitare ar fi fost stabilit la 15% părți de nencotributivitate, o altă măsură decisă fiind a nu se mai trece la cumulul mai multor pensii speciale, cel puțin aceasta ar fi una din variantele luate în calcul, mai spun aceleași surse, conform Profit.ro.

Reforma pensiilor speciale este pentru moment blocată în Senatul României, iar proiectul de lege cu aceste noi amendamente ar trebui depus aici pentru un nou vot, dar numai după consultarea în comisiile de specialitate. Sursele mai spun că factorii decizionali din coaliție au luat în calcul și eliminarea unor terțe sporuri, mai ales pentru angajații din sistemul de ordine publică și din cel al Armatei Române.

Deși există intenția de rezolvare a acestui diferent, extrem de important, amendamentele trebuie să treacă prin camera decizională, Senatul României, care și-așa a tergiversat adoptarea măsurilor. Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, proiectul va cuprinde aceste noi amendamente, dacă vor fi pe placul forului european, dar și dacă Curtea Constituțională va mai avea, sau nu, un cuvânt de spus.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”