Vestea momentului de la pompă. Șoferii trebuie să afle ce se întâmplă cu prețul motorinei

Vestea momentului de la pompă. Șoferii trebuie să afle ce se întâmplă cu prețul motorinei
Ce se intampla cu pretul carburantilor

Românii se vor plimba mai ieftin de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cel puțin din punctul de vedere al carburanților. Prețul motorinei standard a coborât sub 8 lei pe litru în majoritatea stațiilor Petrom și OMV, iar benzina standard sub 7 lei pe litru.

Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă în aceste zile la pompă

Motorina standard a ajuns sub 8 lei litrul după decizia pe care a luat-o miercuri liderul pieței distribuitoare de carburanți de a ieftini atât benzina, cât și motorina cu 15 bani/l, ceea ce este o ieftinire record, în contextul în care reducerea maximă de preț din ultimele 12 luni a fost de doar 10 bani.

Astfel, motorina standard s-a vândut miercuri, după aplicarea reducerii de 50 de bani convenită de guvern și companii, cu 7,91-7,94 lei/l în cele 40 de stații Petrom din București și cu 7,99 lei/l în alte 4 stații OMV, scrie profit.ro. În celelalte 14 stații OMV din București motorina se vinde cu 8,00-8,02 lei/l.

Cât costa motorina pe 30 septembrie

Un preț mai redus se înregistra exact în urmă cu 2 luni, pe 30 septembrie, când motorina costa 7,89-7,92 lei/l în benzinăriile Petrom și 7,97-8,00 lei/l în cele OMV.

De asemenea, în urma ieftinirilor care au avut loc ieri, prețul benzinei a coborât la 6,71-6,77 lei/l în stațiile Petrom și la 6,82-6,86 lei/l în cele ale OMV. Trebuie menționat că aceste prețuri se apropie de cele practicate pe 10 octombrie, când liderul pieței avea prețuri de 6,66-6,73 lei/l, respectiv 6,82-6,86 lei/l.

Cât a scăzut benzina la Petrom

De asemenea, Petrom a redus, în ultimele 2 săptămâni, cu 47 de bani prețul la benzină față de nivelul de 7,18-7,24 lei/l, cât era pe 16 noiembrie, cel al motorinei fiind scăzut cu 61 bani/l față de maximul lunii, din urmă cu 21 zile, când diesel-ul de comercializa cu 8,52-8,55 lei/l.

Petrolul Brent s-a ieftinit

Prețul carburanților s-a mai micșorat puțin după ce prețul petrolului Brent a coborât în ultima lună, miercuri dimineață tranzacționându-se la 86 dolari pe baril, de la un maxim de 97,5 dolari/baril care a fost înregisitrat pe data de 4 noiembrie în urma scăderii cererii ca urmare a carantinei Covid impuse de chinezi.

De asemenea, guvernele din Grupul celor Șapte, G7, au discutat luat în calcul de curând impunerea unui plafon de 65-70 dolari prețului la petrolul din Rusia, peste nivelul actual al pieței, în timp ce stocurile de benzină din Statele Unite sunt mai mari, peste așteptările analiștilor financiari.

România importă multă motorină

Ieftinirea motorinei este un paradox, în contextul în care România își acoperă necesarul de benzină din producția internă, dar cu toate astea importă circa o treime din motorina consumată, ca multe state europene. Această motorină este importată în principal din Rusia.

De pe data de 5 decembrie, în urma sancțiunilor impuse Rusiei, importul de motorină din această țară va fi interzis, astfel că este posibil ca importurile mari din ultima perioadă să fie făcute cu scopul de a se face stocuri.

Urmăriți Playtech.ro și pe