Toți copiii așteaptă în fiecare an cu nerăbdare seara de 5 decembrie. Ei își curăță și își lustruiesc încălțămintea, în așteptarea lui Moș Nicolae. Tradiția darurilor primite cu această ocazie are originii vechi, de pe vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevărat.
Potrivit tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie. Totodată, el păzește Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte și a lăsa lumea fără lumină și căldură. Mai mult, el ajută văduvele, orfanii și fetele sărace, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război (motiv pentru care este invocat în timpul luptelor), precizează volumul ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.
În această noapte mai există și obiceiul de a pune în apă crenguțe de pomi fructiferi (în casă, lângă icoane), care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța pomului care a înflorit, se așteaptă recolta bună de fructe în noul an. La țară există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou, potrivit Stirileprotv.ro.
Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit prin toată lumea și are caracteristicile specifice fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor sau a activităților umanitare și caritabile.
Moș Nicolae, în Germania, a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut ca un bătrân cu un sac în spate și un mănunchi de nuielușe în mână. Acesta le dă copiilor cuminți daruri din sac, iar copiii obraznici primesc o nuielușă, un cartof sau câțiva cărbuni.
În Belgia și Luxemburg, copiii își așează încălțările în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul.
Copiii din Austria îl iubesc mult pe Moș Nicolae, pe care îl văd ca pe un bătrân îmbrăcat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și ține în mână o nuia destinată copiilor care nu și-au ascultat părinții.
În Croația, Moș Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri după ce cu o seară înainte, copiii își curăță ghetuțele și le așează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplute cu daruri, dulciuri și fructe.