Vești importante pentru cetățenii din România. Reprezentanții ANAF au publicat, recent, pe site-ul oficial al instituției un ghid prin care oferă informații românilor despre taxele pe care le plătesc contribuabilii care câștigă bani din închirieri sau subînchirieri. Ce amenzi suportă proprietarii.
Recent, cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au publicat pe site-ul instituţiei „Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea şi subînchirierea bunurilor mobile şi imobile şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală”.
Acest ghid este menit să aducă anumite clarificări în privința persoanelor fizice care obţin venituri din închirieri şi subînchirieri și oferă informații despre declararea şi taxarea veniturilor din chirii obţinute de persoanele fizice din România.
Luni, 3 ianuarie, a fost publicat ghidul privind a fost publicat ghidul care-i ajută pe românii care obțin venituri lunare din chirii să-și calculeze, declare și plătească impozitele la ANAF. Acesta presupune următoarele capitole:
Nu doar atât, cei de la ANAF au anunțat oficial că angajatorii care reţin contribuţiile angajatorului din salariul brut, dar nu plătesc la timp contribuţiile către stat, riscă pedeapsa cu închisoarea. Legea va intra în vigoare în primăvară, însă până atunci oamenii îşi pot verifica angajatorul pe „Lista ruşinii” de pe site-ul ANAF, categoria RESTANȚE, scriu cei de la Ziarul financiar.
Angajatorii care nu trimit contribuțiile obligatorii către stat în termen de 60 de zile ar putea primi amenzi usturătoare pentru neplata sau, mai rău, ar putea ispăși o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani în spatele gratiilor. Patronii riscă să petreacă 5 ani în arest, dacă nu plătesc: