Vestea care îi va afecta pe mii de români. Ce companie mare de asigurări a dat faliment

Vestea care îi va afecta pe mii de români. Ce companie mare de asigurări a dat faliment
Vestea care îi va afecta pe mii de români. Ce companie mare de asigurări a dat faliment

ASF (Consiliul Autorității de Supraveghere) a decis retragerea autorizației de funcționare a CertAsig, pentru că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim.

Vestea care îi va afecta pe mii de români

De asemenea, Consiliul instituției a mai constatat starea de insolvență a societății Certasig, hotărând să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asiguratorului, anunță Profit.ro.

Potrivit sursei citate, CertAsig avea nevoie de o infuzie de capital cuprinsă între 5,5 și 6 milioane de euro, din care circa două milioane de euro pentru respectarea cerinței de capital minim (MCR). Banii trebuiau aduși în companie până la începutul acestei luni de către ABC Assevera, o companie financiară din Italia. Reprezentanții companiei nu au făcut precizări pe acest subiect, dar anterior au mai falimentat Astra și Carpatica. În noiembrie 2019, ASF a anunțat faptul că CertAsig și-a diminuat capitalul social de două ori și jumătate, de la 43,28 milioane lei la 17,5 milioane lei.

Legea 237/2015 în ce privește autorizarea și supravegherea activității de asigurare obligă ASF, în cazul în care asiguratorul nu respectă obligațiișe asumate în privința capitălizării, dar și aducerea indicatorilor de solvabilitate la nivelul necesar, să retragă autorizația de funcuncționare a companiei, dar și să solicite deschiderea procedurii de faliment.

Ce este CertAsig

„CertAsig este cunoscută în piață ca fiind o societate flexibilă și dinamică. Acest parteneriat ne permite să ne consolidăm poziția în piețele în care operăm și să urmărim, în același timp, noi oportunități de creștere, întărindu-ne reputația de companie inovatoare pentru clienții și partenerii noștri”, au declarau reprezentanții CertAsig în decembrie 2019.

CertAsig a subscris anul trecut prime de asigurare de 57,77 milioane de lei, în scădere cu 11,7% față de 2017, în timp ce pierderea exercițiului financiar s-a dublat, la 22,3 milioane de lei. Daunele nete plătite de asigurător au însumat 8,9 milioane de lei, de la 25,59 milioane de lei în 2017, scrie Profit.ro.

„Strategia generală de subscriere a societății a vizat în continuare vânzarea unor produse de asigurare cu o rată scăzută a daunalității, adresate clienților tip corporate și utilizând în mod prioritar brokeri pentru distribuția contractelor de asigurare. Raportul de audit anual efectuat de Deloitte pentru anul financiar 2018 a confirmat o pierdere netă a societății de 22.300.179 lei. Primele brute subscrise în 2018 au fost cu 12% mai mici decât în 2017, când au fost cu 7,6% mai mari decât în 2016. Daunele brute plătite în 2018 au fost de 64.306.959 lei față de 34.118.638 lei plătite în 2017, însemnând cu 88% mai mult decât în anul 2017”, se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

CertAsig a fost înființată în anul 2003. La finalul anului 2018, asiguratorul avea un capital de 33,29 milioane de lei și era controlat de Certasig Holdings – 99,24%, restul titlurilor revenind altor 99 acționari. CertAsig are o echipă de peste 70 de specialiști în asigurări. Din cauza nivelului lichidității scăzut, compania nu a mai reușit să răspundă la solicitarea și recomandarea ASF de a-și îmbunătăți situația finnaciară.

”Portofoliul CertAsig este susținut de tratate de reasigurare încheiate cu unii din cei mai puternici reasiguratori internaționali, printre care Lloyd’s Syndicates, Swiss Re, Hannover Re, Sirius, Partner Re, Axă XL, Axis Re, Polish Re precum și cu alți reasiguratori cu rating A- sau chiar mai bun.
Acționarul majoritar al companiei este Royalton Capital Investors II, un fond privat de investiții axat pe companii din domeniul serviciilor financiare, în țări din Europa Centrală și de Est. Royalton Capital Investors număra în rândul investitorilor nume precum Bancă Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiții (FEI) și Alpha Associates”, se arată pe site-ul Cert ASIG.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI