Vestea alarmantă pentru milioane de pensionari. Când se suspendă plata pensiei

Vestea alarmantă pentru milioane de pensionari. Când se suspendă plata pensiei
Vestea alarmantă pentru milioane de pensionari

Veste pentru milioane de pensionari. Odată cu noile modificări în privința creșterilor, vin și modificări potrivit cărora s-au schimbat și criteriile pentru suspendarea plății pensiei. Ce condiții sunt?

Veste pensionari. Când se suspendă plata pensiei?

Conform Legii Pensiilor, prima majorare are loc chiar de la 1 septembrie. Este data de la care valoarea punctului de pensie crește cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Pe parcursul anului 2020 mai sunt prognozate și alte creșteri. Astfel, în 2021, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei.

Mai mult, venitul minim garantat al bunicilor sau indemnizația socială crește cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar îndemnizația de însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate crește de la 880 lei la 1.012 lei.

Vestea alarmantă pentru milioane de pensionari. Când se suspendă plata pensiei
Bătrâni

Odată cu noile modificări numite mai sus s-au schimbat și criteriile pentru suspendarea plății pensiei. Conform noilor reglementări, de exemplu, se poate suspenda plata pensiei în cazul în care pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute, numai în cazul în care pensionarul are venituri:

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege

Detalii

Criteriul de apreciere asupra dreptului de cumul a pensiei cu alte venituri îl reprezintă venitul brut dobândit zilnic pe parcursul unui an calendaristic ce se sfârșește la data de 31 decembrie. Pentru depășirea limitei veniturilor brute, suspendarea pensiei trebuie dispusă începând cu luna următoare împlinirii anului calendaristic și nu cu data de la care bătrânul a început să dobândească veniturile.

Urmăriți Playtech.ro și pe