Vestea începutului de an pentru românii cu rate la case vine din partea reprezentanților Băncii Naționale a României. Ce se întâmplă, de la 1 ianuarie 2023, cu ROBOR și IRCC. E foarte important de știut. Anunțul oficial a fost făcut.
Anunțul făcut de BNR pe 30 decembrie 2022 a oferit o veste nedorită pentru românii care au rate la case. Prima zi a noului aduce o creștere uriașă a IRCC trimestrial.
Potrivit Băncii Naționale a României, indicele IRCC ajunge la 5,71% – o medie calculată pentru trimestrul al treilea din 2022, care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Valoarea reprezintă o creștere cu nu mai puțin de 40% față de valoarea medie din trimestrul doi al anului trecut (actuală), folosită la calcularea ratelor până la 31 decembrie. IRCC a fost, până pe 31 decembrie 2022, 4,06% pe an.
Noul prag atins de IRCC îi va afecta pe cei aproximativ 450.000 de români care au credite ce folosesc acest indice de referință.
Specialiști din domeniu au oferit câteva sfaturi pentru românii ale căror rate depind de IRCC. Potrivit acestora, cea mai bnă alegere este refinanțarea creditelor, optându-se pentru dobânda fixă.
Astfel, debitorii vor putea stagna valorile ratelor pe dobânda fixă aleasă, pentru o perioadă de 3-5-8-10 ani sau pe mai mulți ani, evitând ca ratele să le crească și mai mult în viitor.
„Principala variantă pe care o au românii cu credite raportate la IRCC este una simplă şi la îndemână prin care aceştia se pot proteja de efectele creşterii indicelui şi anume prin refinanţare în credit cu dobândă fixă.
Dobânda fixă îi oferă debitorului un cadru sigur și stabil, protejându-l de viitoarele fluctuaţii ale IRCC și păstrându-i rata la aceeași valoare pe toată perioada de dobândă fixă.
Recomand în continuare refinanțarea pe dobândă fixă, măcar pentru 3 ani, deoarece IRCC pare să nu scadă nici de la 1 aprilie 2023, ci va rămâne în jurul a 6% și nu putem previziona încă ritmul de scădere, dacă va fi accelerat sau lent.
Principalul avantaj este acela că debitorii câștigă timp și siguranță, căci în perioada de dobândă fixă, piața bancară se va stabiliza, IRCC va scădea, iar dobânzile variabile se vor diminua”, explică Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit, potrivit Hotnews.
Citește și Vestea dimineții pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2023
Pe 31 decembrie 2022, indicele ROBOR la 3 luni era de 7,57% – în scădere de la finalul lunii octombrie. Potrivit unor specialiști din domeniul bancar, în 2023 este posibil să mai observăm unele creșteri ale ROBOR. S
ituație va depinde, însă, de mai mulți factori, precum evoluția preturilor la energie, evoluția inflației și a șomajului în SUA, unde discuția despre inflație nu este atât legată de energie, cât de cantitatea de bani din economie și de situația de pe piața muncii.
„Cifrele cu care lucrăm noi pentru în 2023 sunt că pornim anul de la dobânzi similare cu ce avem în prezent.
Apoi în Q1 2023 este posibil să mai vedem unele creșteri (nu chiar să ajungem până la 10%), dar estimăm că terminăm 2023 sub nivelurile de acum”, a explicat un bancher, pentru sursa citată.