Veste teribilă pentru copiii din România. Nu se întâmplă nici în 2021: Guvernul a făcut anunțul trist

Veste teribilă pentru copiii din România. Nu se întâmplă nici în 2021: Guvernul a făcut anunțul trist
Veste de la Guvern pentru copiii din România/ Foto: Mediafax

Statul s-a angajat, statul s-a sustras. Copiii din România nu primesc cei 500 de euro pentru educație nici în 2021. Amânarea e oficială, aflăm dintr-o ordonanță care a fost oficializată în ultima zi din 2020.

Fără sprijin de la Guvern pentru copiii României: nu vor primi cei 500 de euro pentru educație nici în 2021

Statul s-a angajat să acorde 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, după 9 februarie 2011, în scop educațional. Inițial, banii trebuiau dați din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Anul acesta aflăm că micuții nu vor primi nici în 2021 banii pentru aducație fiindcă a fost stabilită o nouă amânare prin OUG 226/2020.

Actul normativ care conține o serie de măsuri fiscal-bugetare stabilește că acordarea sumelor de bani se amână până în 31 decembrie 2021. Așadar, copiii ar putea primi acești bani tocmai din 1 ianuarie 2022, în cazul în care autoritățile nu vor decide asupra unei noi amânări. Până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și normele suplimentare necesare pentru aplicarea prevederii din Legea educației, altminteri posibilitatea unei alte amânări nu este ieșită din calcul nici în 2022.

Motivul pentru care acordarea banilor se încearcă a se da uitării este impactul financiar major pe care îl generează plus lipsa de bani din bugetul de stat. În nota însoțită ordonanței în faza de proiect este scris că numai pentru 2021 ar fi nevoie de fonduri publice de aproximativ un miliard de euro, dacă cei peste 2.000.000 de copii ar primi sprijinul de 500 de euro.

Ce stabilește Legea educației 

„Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi” – Legea educației, potrivit avocatnet.ro.

Planul de bază

Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. Părinții vor avea oportunitatea de a depune bani în acest cont. Pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului. Titularul contului, în speță copilul, urmează să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul părinților.

„Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate”, mai este notat în Lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI