Anul școlar 2020-2021. Transport public gratuit pentru încă o categorie de elevi. Legea a intrat în vigoare

Anul școlar 2020-2021. Transport public gratuit pentru încă o categorie de elevi. Legea a intrat în vigoare
Transport public gratuit pentru acești elevi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește că elevii din învățământul preuniversitar privat au transportul public gratuit pe tot parcursul anului calendaristic.

Transport public gratuit pentru încă o categorie de elevi

Vineri, președintele României a semnat decretul cu privire la promulgarea legii pentru modificarea și completarea Legii educației nr. nr. 1/2011 (PL-x 344/10.06.2020).

În 7 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege care modifică și completează Legea Educației naționale 1/2011, astfel încât elevii din învățământul preuniversitar privat să beneficieze de gratuitate la serviciile de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic, potrivit News.ro.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru asigurarea gratuității transportului local și județean pentru elevi, menționându-se că acesta se realizează prin subvenționarea de către unitatea administrativ-teritorială care a delegat/gestionează serviciul public către operatorul de transport. De asemenea, se garantează dreptul la gratuitate și elevilor din învățământul privat”, arăta raportul Comisiei de învățământ a Senatului.

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Gratuitatea este asigurată de bugetul de stat

Totodată, în privința asigurării gratuității, bugetul de stat va face decontarea cheltuielilor, prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale.

„Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale 92/2007.

Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ”, mai arată inițiativa legislativă a mai multor parlamentari de la PSD, PMP și UDMR, potrivit sursei citate.

Transport gratuit pentru elevi
Încă o categorie de elevi vor beneficia de transport gratuit

Transport gratuit pentru elevi

Monica Anisie, Ministrul Educației, anunța la începutul anului școlar că, începând cu 14 septembrie, transportul va fi gratuit pentru toți elevii. Cu toate acestea, elevii trebuiau să aibă la ei carnetul de elev vizat pentru anul școlar 2020-2021.

“Este primul an în care transportul va fi gratuit pentru elevi, toți elevii. Am transmis procedura pentru asta. Începând de mâine, elevii vor circula cu carnet de elev. Să ducă carnetele pentru vizat”, a precizat la începutul anului școlar ministrul Educației și Cercetării Monica Anisie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI