04 mai 2023 | 18:25

Veste proastă pentru românii care au credite ipotecare. Nu se întâmplă nicăieri în Europa așa ceva

Social
Veste proastă pentru românii care au credite ipotecare. Nu se întâmplă nicăieri în Europa așa ceva
Majorări succesive ale ratei dobânzii de către BCE!

Anul 2023 a adus pe piețele bancare adevărate mișcări seismice, după impactul celor cinci majorări succesive ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE). Efectele începe să împingă ratele ipotecare din majoritatea țărilor europene, deși în anumite condiții, în anumite state acestea au rămas aproape de minimele record de la sfârșitul anului trecut. În același timp, datele statistice vin cu o veste proastă pentru românii care au credite ipotecare, revelând faptul că nu se întâmplă nicăieri în Europa așa ceva. Citește și vezi despre ce este vorba.

Majorări succesive ale ratei dobânzii de către BCE

În cursul acestei zile BCE a anunțat o nouă majorare a ratelor dobânzilor cu un sfert de punct procentual, cea mai mică creștere de când a început să crească în luna iulie 2022, după ce datele din această săptămână au arătat o răcire a inflației de bază și o reducere drastică a creditării din partea băncilor.

Decizia vine la o zi după ce Rezerva Federală a SUA a majorat, de asemenea, ratele cu un sfert de punct și duce rata de referință în cele 20 de țări care utilizează euro la 3,25%. Din iulie 2022, BCE a majorat costurile de împrumut la șapte ședințe consecutive, în încercarea de a ține inflația sub control.

Vezi și: Ratele de dobândă la credite scad! De când se aplică noile reguli

Iar președintele BCE, Christine Lagarde, a lăsat să se înțeleagă că vor urma și alte majorări de dobândă, spunând astăzi că „Avem mai mult teren de parcurs și nu ne oprim”, adăugând că ratele dobânzilor nu sunt încă „suficient de restrictive”. În declarația sa, BCE a afirmat că inflația a scăzut în ultimele luni, dar presiunile de bază asupra prețurilor rămân puternice.

BCE: „Inflația în regiune a crescut la 7% în aprilie”

Deși este încă departe de maximele sale, inflația în regiune a crescut la 7% în aprilie, de la 6,9% în martie, potrivit unei prime estimări inițiale furnizate marți de agenția de statistică a UE. De asemenea, piața muncii s-a înăsprit, șomajul a scăzut la 6,5% în martie.

Însă inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut în mod neașteptat la 5,6% în aprilie, ceea ce reprezintă un semnal că majorarea prețurilor, deși este încă abruptă, ar putea încetini. BCE are ca obiectiv o rată a inflației de 2%. Lagarde a subliniat că lupta băncii centrale împotriva inflației este departe de a se fi încheiat.

„Există încă riscuri semnificative de creștere a perspectivelor inflației. Pe de altă parte, reluarea tensiunilor de pe piața financiară ar putea reduce inflația mai repede decât se așteaptă”, a spus Christine Lagarde, citând creșterile salariale și războiul din Ucraina, care ar putea din nou să împingă în sus prețurile la energie și alimente.

Vezi și: Veste tristă pentru românii cu rate la bancă. Este cumplit pentru oameni, cât vor mai crește

De la ultima ședință a BCE din 16 martie, cu doar câteva zile înainte de vânzarea de urgență a Credit Suisse către rivalul UBS, perspectivele privind împrumuturile bancare au slăbit și mai mult, ceea ce ar putea reduce necesitatea unor viitoare majorări de dobândă.

Băncile din zona euro, invocând anxietatea cu privire la economie și scăderea apetitului pentru risc, și-au înăsprit „substanțial” criteriile de acordare a creditelor, a declarat marți BCE într-un raport urmărit îndeaproape.

Cu toate acestea, Lagarde a remarcat joi că efectele acestui lucru asupra economiei reale au fost mai puțin clare până în prezent, accentuând ideea că nu se vede încă impactul complet pe care îl orește BCE pentru a ajunge la ținta de 2%.

BNR dă o veste proastă pentru românii care au credite ipotecare

Astăzi, la sediul Băncii Naționale a României, a avut loc o nouă ședință în care s-a luat decizia de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară, aceasta fiind în acest moment la 7,00%. În plus, BNR a mai decis să rămână neschimbate și ratele la facilitatea de depozit și la facilitatea de creditare la 6,00% și, respectiv, 8,00%, inclusiv rezerva minimă obligatorie a fost, de asemenea, lăsată neschimbată.

Vezi și: Veşti rele de la BNR. Dobânda-cheie a crescut la 7%. Ce înseamnă asta pentru ratele tale

Pe de altă parte, tot ca o veste proastă pentru românii care au credite ipotecare, mai trebuie menționat că România are cele mai mari dobânzi din toate cele 27 de state membre ale UE. Conform unei statisticei, valoarea acestor dobânzi este cu de patru ori mai mare decât în orice alt stat european, conform Profit.ro.

Motivația din spatele acestui procent sunt, pe de-o parte rata mare a inflației, pe de alta creșterea ponderii creditelor cu rată variabilă, în pierdere, ce au determinat băncile să transfere ratele interbancare către românii care au credite ipotecare. Un exemplu concludent sunt ratele medii la creditele pentru locuință, având scandeța la peste 5 ani. În acest caz, conform Profit.ro, rata a ajuns la un procent de 8,3%, față de rata medie de acum doi ani, când era de doar 4,1%. Cu alte cuvinte vorbim de o creștere de 4,2% în doar doi ani.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Ce e bine să ții mereu în portofel ca să ai prosperitate. Așa vei atrage bogăția și fericirea în viața ta
Click.ro
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Irinel Columbeanu, în lacrimi de Crăciun. Cadoul emoționat pe care l-a primit
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind ALEGERILE! Guvernul a DECIS DATA!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro