10 ian. 2023 | 16:16

Veşti rele de la BNR. Dobânda-cheie a crescut la 7%. Ce înseamnă asta pentru ratele tale

Economic
Veşti rele de la BNR. Dobânda-cheie a crescut la 7%. Ce înseamnă asta pentru ratele tale
La final de 2022 rata inflației era de 16,76%, iar ROBOR la 7.57%

Criza economică, inflația de aproape 16.76% și fluctuațiile din piața bancară, au determinat modificări fără precedent în doar câteva luni, dacă facem referire la dobânda-cheie stabilită de BNR. Nu e de mirare, de altfel, decizia băncii de a anunța astăzi noi modificări. Din păcate, sunt veşti rele de la BNR, având în vedere că dobânda-cheie a crescut la 7%. Dacă nu știi care sunt efectele, îți explicăm noi ce înseamnă asta pentru ratele tale.

La final de 2022 rata inflației era de 16,76%, iar ROBOR la 7.57%

Pentru românii de rând orice modificare financiar-bancară anunțată de BNR înseamnă o împovărare. Pe de-o parte, avem în vedere rata inflației (rata de creștere a prețurilor pe o anumită perioadă de timp, o măsură largă, cum ar fi creșterea generală a prețurilor sau creșterea costului vieții într-o țară). Pe de alta am avut creșterea indicilor de calcul ROBOR și IRCC, precum și explozia prețurilor, ca urmare a crizei.

Toate acestea la un loc au creat premizele unei diminuări a puterii de cumpărare a românilor, iar dacă vorbim de creditele din acest an, efectul a fost și mai mare. Dacă la 30 decembrie ROBOR la trei luni avea o valoarea istorică de 7,57%, IRCC l-a ajuns din urmă, ajungând în decembrie la aproximativ 5%. Cele două creșteri înseamnă o modificare la calculul dobânzilor, fixe în cazul ROBOR și dinamice în cazul IRCC, punând și mai multă presiune pe marea masă a populației.

Tot în 2022, BNR a decis de cel puțin 7 ori, pe parcursul anului, de a modifica dobânda-cheie, sau dobânda politicilor monetare, creșterea fiind de la 2,00% pe an la data de 10 ianuarie 2022 și de 6,75% pe an, la data de 8 noiembrie 2022, deci o creștere de 4,75 procente în decurs de 11 luni.

Dobânda-cheie a crescut la 7% în ianuarie 2023. Ce înseamnă asta pentru ratele tale

Așa cum era de așteptat, pe fondul celor enunțate anterior, astăzi BNR a făcut anunțul cu privire la dobânda-cheie, crescând, așadar, de la 6,75 la 7,00% pe an. Mai pe înțelesul românului, această majorare la dobânda-cheie înseamnă, de fapt, încercarea instituției bancare de a domoli inflația.

Un alt efect al deciziilor BNR de majorare la dobânda-cheie, este că băncile, ținând cont de aceste valori, cresc dobânzile practicate atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea banilor. Imediat după anunțarea noilor modificări, a venit și justificarea din partea reprezentanților BNR:

„Recunoaștem că este o decizie la limită, având în vedere cele mai recente cifre privind inflația, dar o majorare de 25 de puncte de bază ar aduce puține beneficii și ar fi oarecum contrară relaxării recente de facto a condițiilor monetare”, arată o analiză a economistului-șef al BCR, Ciprian Dascălu.

Noile modificări, plus stabilirea ROBOR la trei luni la 7.45%, vor pune, din nou, clienții băncilor în postura de a-și recalcularatele aferente creditelor, asta însemnând o și mai mare cheltuială lunară pentru aceștia.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Oana Ioniță riscă să își piardă fiul definitiv. A ajuns la capătul puterilor
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro