Peștele, inamicul virusului covid. Descoperirea senzațională a cercetătorilor de la Galați oferă speranță

Peștele, inamicul virusului covid. Descoperirea senzațională a cercetătorilor de la Galați oferă speranță
Peștele, inamicul virusului covid. Descoperirea senzațională a cercetătorilor de la Galați oferă speranță

Cercetătorii gălățeni spun că un lichid care este obținut din solzii de pește poate să distrugă noul coronavirus. Astfel că o echipă de masteranzi și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a stabilit că din solzii de pește poate să se obțină un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2, notează TVR.

Peștele, inamicul virusului covid

În plus, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Și nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere. Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2. Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica, potrivit sursei citate.

Echipă a fost premiată la un eveniment dedicat domeniului alimentar

De asemenea, echipa gălățeană a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, și anume, pandemia COVID-19.

Această competiție desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe. La final, au rămas doar 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului 12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.

Câte cazuri de cronavirus sunt azi în România

Până astăzi, 22 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
295.148 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 5.837 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Până astăzi, 10.047 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Astfel că în intervalul 21.11.2020 (10:00) – 22.11.2020 (10:00) au fost raportate 131 de decese (69 bărbați și 62 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.