În octombrie anul trecut, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Autorizarea s-a bazat pe evaluarea amănunțită și transparentă a datelor de către FDA, care a inclus contribuții din partea experților independenți ai comitetului consultativ, care au votat în mod covârșitor în favoarea punerii la dispoziție a vaccinului pentru copiii din această grupă de vârstă. Ulterior au apărut noi date de cercetare care pun într-o lumină mai puțin favorabilă eficacitatea vaccinurilor pentru această categorie.
Noi date recente sugerează că vaccinul Pfizer-BioNTech funcționează mult mai puțin în prevenirea infecțiilor și a spitalizărilor la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani decât la cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Este o constatare care ridică semne de întrebare cu privire la faptul că nu cumva companiile au ales doza greșită pentru copiii mai mici.
Datele, din statul New York, arată un declin rapid și substanțial al protecției după vaccinare la copiii din grupa de vârstă mai mică. Studiul spune că eficacitatea împotriva infecțiilor scade mai rapid și mai dramatic decât declinul observat la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Studiul a constatat, de asemenea, un declin semnificativ, dar mai puțin abrupt, al protecției împotriva spitalizărilor.
Constatările, compilate de cercetători care lucrează pentru Departamentul de Sănătate al statului New York, au fost postate luni, dar nu a fost încă supus evaluării de către experți.
Constatările din New York, împreună cu datele din alte câteva baze de date, au fost prezentate recent grupului de lucru pentru vaccinul Covid din cadrul Comitetului consultativ privind practicile de imunizare, experți independenți în vaccinuri care consiliază Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, au declarat surse pentru Reuters.
Citește și: Șeful Pfizer, anunț șoc despre vaccinuri. Răsturnare de situație, toți românii trebuie să afle
Aceste date vin în urma rezultatelor dezamăgitoare ale testelor Pfizer cu o doză și mai mică de vaccin la copiii cu vârsta sub 5 ani. Și vor ridica semne de întrebare dacă, în încercarea de a găsi doze care să fie atât protectoare, cât și tolerabile la copii, companiile nu au reușit să atingă ținta pentru ambele grupe de vârstă. Pfizer nu a vrut să spună dacă explorează posibilitatea ca doza utilizată la copii să fie prea mică, dar a declarat că este „încrezătoare în protecția și siguranța” vaccinului său.
„Actualizările noastre de la începutul acestui an cu privire la urmărirea unui program de 3 doze pentru populația pediatrică au fost informate de datele privind eficacitatea a trei doze de vaccin pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și mai mult, precum și de primele date de laborator observate cu Delta și cu alte variante de interes, inclusiv Omicron, care sugerează că persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin ar putea avea un grad mai mare de protecție.”, au declarat reprezentanții Pfizer.
Studiul newyorkez a analizat dosarele de sănătate pentru cazurile de Covid la copii și adolescenți din 13 decembrie 2021 până la 30 ianuarie 2022, o perioadă în care varianta Omicron a înlocuit rapid toate celelalte forme ale virusului SARS-CoV-2 din țară. Vaccinurile Covid nu sunt la fel de protectoare împotriva Omicron ca și împotriva versiunilor anterioare ale virusului, mai ales fără o injecție de rapel.
În această perioadă, statul a înregistrat peste 850.000 de cazuri de Covid la adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani și aproximativ 365.000 la copii cu vârste între 5 și 11 ani. Studiul mai arată că rotecția vaccinului cu două doze împotriva infecției la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a scăzut de la 68% la 12%.
Citește și: Când apare vaccinul anti-Omicron de la Pfizer. CEO-ul Albert Bourla a făcut marele anunț
Cu alte cuvinte, eficacitatea vaccinului în prevenirea spitalizării a scăzut de la 100% la 48%. Dar protecția în două doze împotriva infecției pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani a scăzut doar de la 66% la 51%, iar protecția împotriva spitalizării de la 85% la 73%.
În decembrie, Pfizer a anunțat că două doze de vaccin la copiii sub 5 ani nu au generat același nivel de anticorpi ca cel observat după două doze la persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care a fost folosit ca indicator de protecție. Compania a declarat că va administra copiilor sub 5 ani o a treia doză pentru a vedea dacă astfel se obține nivelul de protecție necesar.
Dar apoi, pe măsură ce cazurile de Omicron au crescut în toată țara, FDA a dezvăluit că ia în considerare o autorizație continuă pentru vaccinul pentru copiii sub 5 ani, permițând părinților să înceapă să-și vaccineze copiii în timp ce așteaptă a treia doză. Raționamentul a fost că ecuația risc-beneficiu se schimbase în cazul Omicron.