Anunțul momentului pentru părinții din România. Ce se poate întâmpla cu concediul pentru creșterea copilului. Totul are legătură cu un proiect de lege depus în Parlament de către o deputată. Inițiativa legislativă are ca scop flexibilizarea opțiunilor de creștere a nou-născutului. Durata concediului de creștere nu va fi modificată, însă.
Ambii părinți ar putea să beneficieze simultan de concediu de creștere a copilului. Asta doar în condițiile în care proiectul de lege depus de deputata Cristina Rizea va fi adoptat. Inițiativa înaintată de către reprezentanta REPER de Constanța modifică și completează Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
„În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, a transmis Cristina Rizea.
Perioada concediului de maternitate nu ar urma să fie modificată. Măsura cu pricina nu este obligatorie. Proiectul de lege oferă posibilitatea adulților să opteze pentru această variantă, dacă doresc. Concediul ar fi însoțit, în cazul ambilor părinți, de indemnizația la care adulții au dreptul prin lege.
De altfel, în țara noastră, legea permite deja ca ambii părinți să își împartă cele 24, respectiv 36 luni de concediu de creștere a copilului. În aceste circumstanțe, inițiativa legislativă nu are un impact diferit asupra bugetului statului decât cel înregistrat deja, susține deputata REPER.
Cristina Rizea este de părere că zilele libere pe care le primește un tată, ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, sunt insuficiente. Proiectul de lege propus de politiciană introduce posibilitatea ca tatăl să opteze pentru 6 luni de concediu de creștere a copilului, perioadă în care va fi alături de mamă.
„Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a explicat deputata REPER de Constanța.
De asemenea, inițiativa legislativă propune câteva modificări și în cazul nașterii unui copil cu handicap. Din totalul de 24 de luni, respectiv 36 de luni de concediu în cazul nașterii unui copil cu o astfel de situație, cel puțin 1 lună de zile liberă se alocă din oficiu părintelui care nu a solicitat concediu.
Dacă părintele care nu a solicitat concediu refuză dreptul la zile libere, dreptul acesta nu îi poate reveni partenerului, potrivit prevederilor din cadrul inițiativei legislative.