Marea Britanie lua decizia surprinzătoare de a deveni independentă de UE, astfel că a trecut la amplul proces de retragere, cunoscut azi sub numele de Brexit. Ca urmare a acetei decizii cei aproape 1,4 milioane de români erau puși în situația de a nu mai putea munci pe teritoriul britanic, dar a venit o veste importantă pentru românii care pleacă la muncă în Anglia, care schimbă regulile.
Conform informațiilor se schimbă regulile, cel puțin pentru noi find o veste importantă, mai ales pentru românii care pleacă la muncă în Anglia.
Conform unei declarații a eurodeputatului Rareș Bogdan, în acest moment în Marea Britanie trăiesc și muncesc aproximativ 1,4 milioane de români, dar, cu toate astea, Brexitul i-a afectat, măcar pe o parte dintre ei, mai spune același oficial român.
Într-un alt studiu, început în 2019 și publicat doi ani mai tărziu, realizat de jurnalista Elena Stancu, se arată că un număer de peste un milion de români au aplicat pentru EU Settlement Scheme pentru a continua să locuiască în Regatul Unit, „deși mulți dintre ei s-au confruntat cu discriminare și ostilitate.”, se arată în studiul jurnalistei.
Inclusiv avocații de la casa de avocatură Hammond spun că au observat o creștere a numărului de solicitări din partea companiilor cu privire la modul în care Brexit va afecta toate tipurile de tranzacții, inclusiv cele de fuziuni și achiziții și investițiile în România.
Cu toate aceste probleme de discriminare, Românii reprezintă al doilea cel mai mare grup de cetățeni străini din Marea Britanie, după polonezi.
Oficiul Național de Statistică raportează că românii au reprezentat cel mai mare număr de nou-veniți în Marea Britanie în 2018, în timp ce agenția Eurostat a Comisiei Europene spune că România are a cincea cea mai rapidă scădere a populației prin migrație dintre toate națiunile membre ale UE.
Vezi și: Brexit: Marea Britanie face un anunț îngrijorător. Ce se întâmplă cu Europa
Încă din primele zile după ieșirea oficială a Marii Britanii din UE, problemele sociale, cel puțin în cazul migranților, chiar și români, au generat mari convulsii sociale, iar autoritîțile nu dădeau semne că ar dori să schimbe ceva.
Dar, a venit decizia justiției britanice, o veste importantă pentru românii care pleacă la muncă, în urma căreia Înalta Curte de justiție din Marea Britanie se pronunța cu privire la cerința care îi obligă pe cetățenii UE să depună o nouă cerere de ședere în Regatul Unit.
Într-o veste extrem de importantă pentru cetățenii UE și membrii familiilor acestora care locuiesc în Regatul Unit cu statut de pre-stabilit, Înalta Curte de justiție a decis că cerința de a depune o cerere pentru a trece de la statutul de pre-stabilit la cel de stabilit este ilegală, în urma unor legi date de guvernul britanic prin care aceștia erau obligați să facă aceste demersuri.
„Acum poți obține acel permis permanent, acel settle status, direct, automat. Fără să mai faci nimic după cinci ani, cum era înainte”, a declarat Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia de Muncă.
Astăzi, în schimb, informațiile precizează că se schimbă regulile, mai ales pentru românii care pleacă la muncă în Anglia, iar asta vine și în contextul unei accentuate crize a forței de muncă pe tot teritoriul britanic.
Cu alte cuvinte, actualul executiv se gândește să modifice legislația adoptată imediat după Brexit, iar decizia de a elimina rezidența permanentă este un pas foarte important, mai ales pentru românii care pleacă la muncă în Anglia, dar și pentru tinerii care vor să meargă la studii în Marea Britanie.