12 ian. 2021 | 13:28

Efectele Brexit. Ce pățesc acum șoferii de TIR la granițe, de fapt: ”Îmi pare rău”

Știri generale
Efectele Brexit. Ce pățesc acum șoferii de TIR la granițe, de fapt: ”Îmi pare rău”
Efecte Brexit. Situații neașteptate pentru șoferii de TIR la granițe

Efectele Brexit-ului continuă să se resimtă. Ce complicații apar pentru șoferii de TIR în momentul în care ajung la granițe? Detalii despre conducătorii auto și noile avertismente, dar și explicațiile unui vameș.

Efecte Brexit. Noi reguli pentru șoferii de TIR

Situație nemaiîntâlnită pentru șoferii de TIR care vin din Marea Britanie în Uniunea Europeană! Conducătorilor auto li se confiscă sandvișurile și pachetele cu mâncare chiar la vamă, aceasta fiind una din consecințele Brexit-ului.

Astfel, britanicii nu mai au voie să aducă în UE carne și produse perisabile, conform BBC. Jurnaliștii olandezi ai unui post tv local au filmat reacția conducătorilor auto britanici de TIR în timp ce le-au fost confiscate pachetele cu mâncare pregătite pentru drumul lung.

Vameșii din Olanda au venit cu o explicație pentru toate cele întâmplate, anume noile reguli post-Brexit care indică faptul că nu mai au voie să treacă granița cu mâncare și produse perisabile.

Explicațiile unui vameș

„După Brexit, nu mai aveți voie să aduceți anumite alimente în Europa – carne, legume, fructe, pește, genul acesta”, îi explică un vameș olandez unui șofer britanic, în timp ce îi confiscă pachetul cu mâncare. Șoferul s-a amuză și a întrebat ulterior dacă poate păstra mâcar pâinea, dar răspunsul e negativ: „Nu, confiscăm totul. Bine ați venit în Brexit, domnule. Îmi pare rău”.

Amintim că pe data de 31 decembrie a lui 2020 a avut loc ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmare a referendului din urmă cu câțiva ani. Guvernul britanic și Comisia Europeană au reușit chiar cu o săptămână înainte un acord economic în privința viitoarei colaborări.

Despre Brexit

„După 47 de ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, Regatul Unit s-a retras din UE la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum statut de țară terță și nu mai participă la procesul decizional al UE. Cu toate acestea, UE și Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020. Până atunci, nu se va schimba nimic pentru cetățenii, consumatorii, întreprinderile, investitorii, studenții și cercetătorii din UE și din Regatul Unit. Dreptul UE se aplică în continuare Regatului Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție. UE și Regatul Unit vor utiliza aceste luni pentru a negocia un parteneriat ambițios și echitabil pentru viitor”, arată ec.europa.eu.

„Vom colabora îndeaproape pentru a găsi soluții la problemele noastre comune. Un lucru trebuie însă să fie absolut clar: orice ar fi, legăturile și relațiile de prietenie dintre popoarele noastre sunt de neclintit”
Președinta von der Leyen (Parlamentul European, Strasbourg, 27 noiembrie 2019)