Brexit: Marea Britanie face un anunț îngrijorător. Ce se întâmplă cu Europa

Brexit: Marea Britanie face un anunț îngrijorător. Ce se întâmplă cu Europa
Marea Britanie nu vrea să prelungească perioada de tranziție post-Brexit

Marea Britanie a venit cu un anunț care a șocat întreaga Europă. Britanicii au anunțat că se țin de programul stabilit cu Uniunea Europeană în ceea ce privește Brexitul și nu au de gând să prelungească perioada de tranziție.

Marea Britanie nu vrea să prelungească perioada de tranziție post-Brexit

Așadar, Guvernul Boris Johnson a transmis, vineri, Uniunii Europene că nu vrea prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021, potrivit Mediafax.

Cel care a făcut anunțul a fost Michael Gove, secretar al Cancelariei premierului Boris Johnson. „Am confirmat formal că Marea Britanie nu va extinde perioada de tranziţie (…). Pe 1 ianuarie 2021, vom prelua controlul şi ne vom recăpăta independenţa politică şi economică”, a declarat Michael Gove prin Twitter.

Marea Britanie nu vrea să prelungească perioada de tranziție post-Brexit
Marea Britanie nu vrea să prelungească perioada de tranziție post-Brexit

Încă mai sunt teme importante de discutat între Marea Britanie și Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a luat act de decizia Marii Britanii. „În mod clar, este sfârşitul dezbaterii pe această temă. Am luat notă de poziţia Marii Britanii şi am transmis, aşa cum a făcut şi preşedintele Ursula von der Leyen, că Uniunea Europeană rămâne deschisă unei astfel de prelungiri. Dar considerăm decizia Marii Britanii ca fiind definitivă”, a reacţionat Maros Sevcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene, citat de site-ul Politico.eu şi de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

La rândul său, Michael Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit, a cerut intensificarea negocierilor pe tema relaţiilor bilaterale post-Brexit. „Uniunea Europeană a fost mereu deschisă prelungirii perioadei de tranziţie. Astăzi, am luat notă de hotărârea Marii Britanii de a nu accepta prelungirea. Acum, trebuie să facem progrese substanţiale. Pentru a oferi toate şansele negocierilor, am convenit să intensificăm discuţiile în următoarele săptămâni şi luni”, a afirmat Michael Barnier prin Twitter.

Perioada de tranziţie post-Brexit durează până pe 31 decembrie 2020

Oficialul UE a subliniat că există în continuare disensiuni pe tema garanţiilor privind competiţia corectă, gestionarea noii relaţii bilaterale şi drepturile de pescuit. S-au înregistrat unele progrese în problema garanţiilor în materie de respectare a drepturilor omului, dar nu s-a ajuns încă la niciun acord nici în această problemă, a explicat Barnier.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI